L'Ajuntament de Blanes vol impulsar la creació d'una àrea de serveis funeraris. I per això la Junta de Govern local acaba d'aprovar de forma inicial un canvi d'usos en una solar a prop de l'hospital, a la carretera de Lloret de Mar. I així, a més de ser sòl qualificat com a zona d'aparcaments, possibilita també l'edificació d'un espai de serveis funeraris que comprendria entre altres, la construcció d'un tanatori i un crematori.

Si bé de moment l'Ajuntament de Blanes no compta amb un projecte redactat, acaba de fer un primer pas que l'alcalde Josep Marigó (PSC) veu important per al municipi. I és que, al seu parer, amb els serveis funeraris actuals amb què compta la ciutat hi ha necessitats no cobertes. I posa d'exemple que l'actual servei -privat- no compta amb cap sala per celebrar cerimònies civils, o bé que hi ha poques sales de vetlla quan s'acumulen molts difunts. I és que per Marigó, a una ciutat de 40.000 habitants li calen uns serveis complerts i amb bona accessibilitat.

Per aquests motius, l'Ajuntament ha decidit impulsar el projecte, que, al parer del batlle, hauria de comptar un cop s'hagi aprovat el canvi d'usos amb un concurs fet pel consistori i que l'empresa escollida redacti un projecte i concreti els serveis funeraris que s'haurien d'alçar en el terreny municipal de prop l'hospital comarcal, que ara es fa servir d'aparcament. Pel que fa a la fórmula de gestió, si haurà de ser via concessió o no, de moment, explica Marigó, no s'ha concretat.

En relació als serveis que el batlle considera que haurien de tenir les instal·lacions de Blanes són un gran apacarament, tanatori, sales de vetlla, sales per a cerimònies civils i d'altres religions i un crematori, ja que actualment el més proper que tenen els blanencs es troba a Salt o a Mataró (Maresme).

Dos projectes fallits

La creació d'un crematori a Blanes no és el primer cop que surt a la palestra sinó que el 2003, amb el convergent Ramon Ramos com a alcalde de Blanes, ja es va aprovar un avantprojecte i es volia construir el primer crematori de la comarca al mateix cementiri de Blanes. Un projecte que no va prosperar i llavors, també amb Josep Marigó a l'alcaldia -de 2003 a 2007- es va descartar per la pressió veïnal un altre projecte perconstruir un crematori a Mas Cremat .

Ara, segons l'alcalde, aquest punt, el de la proximitat a habitatges, no hauria de ser un problema perquè si s'acaba construint l'àrea de serveis funeraris, s'alçarà als afores i sense veïns. I la ubicació serà clau per al futur d'aquest equipament, ja que es trobarà a l'entrada de Blanes venint de Lloret de Mar i podrà donar servei no només a la ciutat sinó també a poblacions veïnes de la Selva Marítima o fins i tot, del Maresme Nord.