L'informe d'experts de la Generalitat sobre el claustre de la finca del Mas del Vent de Palamós va concloure que és una "creació historiocista d'estil romànic", és a dir, una recreació amb algunes peces originàries del romànic. Però també que "atesa la singularitat i importància del claustre cal que sigui incorporada sens falta a l'inventari del patrimoni català per rebre la protecció adient, alhora que instar a l'Ajuntament de Palamós per tal que sigui declarat bé d'interès local, que asseguri en primera instància la seva conservació i estudi". I el consistori palamosí valora aquesta possibilitat després d'haver parlat amb Cultura de la Generalitat i està en contacte amb els propietaris de la finca. Només els resta trobar-se amb el redescobridor d'aquest obra, el professor d'Història de l'Art Medieval de la Universitat de Girona Gerardo Boto, de manera que la Comissió de Patrimoni de Palamós tingui els tres punts de vista, ha manifestat la regidora de Cultura, Maria Gràcia Artigas.

Així, la regidora ha concretat que confia que durant aquest mes es pugui produir aquesta reunió amb Boto i que la Comissió palamosina es pugui pronunicar. De fet, aquesta recerca dels diferents punts de vista es produeix des del passat mes d'octubre, quan la pròpia Comissió Tècnica de Patrimoni va creure oportú recollir més informació abans de declarar-se. Aleshores, la regidora de Cultura va manifestar que volien que Boto els exposés les darreres dades que havia obtingut del claustre.

El professor de la Universitat de Girona no ha estat aturat durant aquest temps i ha seguit la seva investigació, basant-se en la seva convicció que és un claustre original conjugat amb elements moderns, com explica en una entrevista que apareix en el darrer número de la Revista de Girona. En tot cas, el seu posicionament sobre el que ha de fer l'Ajuntament de Palamós és clar, i ho manifesta en aquesta publicació quan li pregunten si s'hauria de veure el claustre amb més deteniment: "Sens dubte -respon-. El mateix informe de la Generalitat recomana a l'Ajuntament de Palamós que declari el conjunt arquitectònic bé d'interès local, una figura de protecció que permetria assegurar la seva conservació i estudi". I desitja que aquesta situació s'arregli "perquè en un futur proper, investigadors i amants del romànic, de les universitats i de fora d'aquestes, puguem examinar i valorar aquest conjunt històric". En tot cas, reconeix que el posicionament de la propietat és important. Una opinió que comparteix Artigas, que ha precisat que els contactes amb els propietaris els té l'alcaldessa.

Atès que la Generalitat també es partidària que es protegeixi el claustre, queda esperar a veure què hi diu la propietat de la finca del Mas del Vent, que ha mantingut el claustre en un bon estat de conservació.

Boto rebutja l'informe de la Generalitat, l'ha contestat i busca l'origen del claustre en la Castella del segle XII.