Els camions de gran tonatge deixaran de passar per la N-II entre Maçanet de la Selva i la Jonquera el proper 19 d'abril. Així ho ha anunciat el conseller de Territori, Santi Vila, que ha dit que això suposarà que els vehicles pesants de quatre eixos o més hauran de fer servir obligatòriament l'AP-7 i tindran bonificacions de peatge que oscil·laran entre el 25 i el 50%. Per compensar la concessionària Abertis, Generalitat i Estat faran aportacions conjuntes. Vila afirma, però, que a la travessera de Bàscara la restricció de pas serà "absoluta". A la resta dels trams, es permetrà que els camions hi passin en casos puntuals com ara per repostar. Els transportistes que incompleixin la prohibició s'enfrontaran a una multa de 500 euros. Poc abans de l'anunci, Pont de Molins feia públic que també tallarà la carretera al pas pel seu municipi a partir del 15 d'abril si els combois hi segueixen circulant. Bàscara, a més, farà una arrossada dels "innocents" el proper dilluns de Pasqua per haver "cregut" que les restriccions començarien a aplicar-se el dia 2d'abril.

La prohibició s'aplicarà al llarg dels 81 quilòmetres que uneixen Maçanet de la selva i la Jonquera. Serà efectiva, va dir Vila, en poques setmanes perquè l'ordre per a fer-ho possible "ja s'ha iniciat". Tot i que encara s'han d'acabar de tancar els percentatges definitius, la intenció és que aquells transportistes que facin el recorregut sencer per l'autopista tinguin una bonificació del 25% (que assumiria íntegrament Abertis). I en el cas d'aquells que facin moviments interns, la reducció del peatge podria arribar a situar-se fins al 50%. En aquests casos, Generalitat i Ministeri farien les aportacions conjuntes per cobrir el diferencial. Vila considera lògic que la concessionària assumeixi part de les bonificacions. "És evident que, des del punt de vista comercial, se'n veurà beneficiada perquè hi haurà un increment de trànsits per l'autopista", insisteix.

De tots els trams on s'aplicaran restriccions, n'hi haurà un on el trànsit de camions de gran tonatge estarà completament vetat: la travessera de Bàscara. Es tracta de l'únic tram on la carretera parteix un poble. A la resta de punts, es permetrà que els camions hi circulin només en casos puntuals i sempre fent-hi el mínim trajecte indispensable. En concret, quan necessitin repostar, quan hagin de fer operacions de càrrega i descàrrega o quan necessitin passar per un tram de la N-II per enllaçar amb una altra carretera. El conseller ha precisat que, a partir de la Jonquera i fins a l'aduana, la mesura no tindrà cap tipus d'afectació.

Els camioners que ometin la prohibició s'enfrontaran a una multa de fins a 500 euros. Amb l'agreujant, en aquells casos en què el transportista sigui estranger, que si no s'abonen les sancions a l'instant els Mossos d'Esuadra els immobilitzaran el vehicle.

"Igualtat de costos"

La Generalitat calcula que cada dia circulen 3.842 vehicles pesats per la nacional entre Maçanet i la Jonquera. D'aquests, 3.652 (un 93%) tenen quatre o més eixos. Les estimacions que fa el departament són que amb l'entrada en vigor de les restriccions permetrà desviar-ne 2.850 per l'AP-7. Els 700 i escaig restants són els que fan trànsits locals o bé fan servir la carretera d'enllaç. Santi Vila va explicar ahir que durant les darreres setmanes ha mantingut intenses reunions amb els trasnportistes per explicar-los la mesura.

El Govern, a més, ha elaborat un estudi on es demostra que, només bonificant el 25% del peatge, s'igualen els costos de passar per la N-II i l'AP-7. Per contra, passar per l'autopista escurça mitja hora el temps de trajecte.

Seguiran les protestes

L'anunci del conseller es produïa ahir. El mateix dia en què Pont de Molins feia públic que s'uniria a les protestes de Bàscara contra els camions a partir del 15 d'abril si aquestes vehicles segueixen circulant per aquestes carretera. Ho faran a la mateixa hora que a Bàscara, de nou a deu del matí. Ahir es celebraven 57 dies de les concentracions al municipi de Bàscara i, pel proper dilluns, han programat una arrossada dels "innocents" per haver cregut la data del 2 d'abril, que va donar Vila.

Els veïns tenen clar que fins que els camions no deixin de passar per aquesta via continuaran amb les protestes i els actes reivindicatius. Així, dilluns preveuen tenir a un costat el menjar i a l'altre les taules i "anirem passant-ho tot d'un costat a l'altre", assegura la portaveu de la plataforma Prou Camions N-II, Eugenia Carbó. També està previst que els nens de l'escola del poble dibuixin un nou pas de vianants per denunciar les dificultat que tenen ara per creuar la via.

D'altra banda, el manifest que han redactat continua guanyant adhesions i ja s'han superat les 2.500 signatures. Pel que fa a la moció que es va aprovar al ple extraordinari de l'Ajuntament de Bàscara, també es va enviar a d'altres municipis i, de moment, ja compten amb el suport de Vilademuls. La CUP també ho presentarà la setmana vinent al ple de Figueres.