Segueix-nos a les xarxes socials:

La presència d'estrangers més grans de 65 anys es dobla a la comarca en els últims vuit anys

Un estudi constata que la principal preocupació del 30% dels enquestats és la falta de recursos econòmics

Un equip tècnic d'Inclusió de l'àrea de Benestar del Consell ha dut a terme el primer estudi sobre les necessitats de la gent gran a la comarca. En una enquesta a 231 persones de fins a 27 poblacions, El document constata que en els darrers vuit anys ha augmentat considerablement el conjunt de població envellida i s'ha doblat, en comparació al 2004, el nombre d'estrangers d'edat avançada a la comarca. A banda d'altres aspectes, pel 30% dels consultats la principal preocupació és la manca de recursos econòmics seguida per la desinformació sobre els serveis públics i privats (12,6%) així com les dificultats de mobilitat (11,7%).

La comarca tenia al 2012 141.517 persones empadronades de les quals 23.743 eren més grans de 65 anys. Aquesta dada suposa que entre el 2004 i l'any passat l'augment de població d'edat avançada va crèixer gairebé un 21%. Tot i que l'orígen majoritari d'aquesta franja de la població és espanyol, en els últims anys ha crescut gairebé deu punt, passant del 7,4% fa vuit anys al 16,5% al 2012. Els originaris d'altres estats que més han crescut són procedents de la resta d'Europa, tot el continent americà, Àsia i Oceania.

L'objectiu de l'estudi era analitzar la situació que viu aquest col·lectiu del territori i oferir una mirada específica sobre les seves principals necessitats. També establir línies d'actuació futures. Així, el document -a banda d'analitzar les dades demogràfiques- també estudia la relació de la gent gran amb els casals així com les principals necessitats d'aquest col·lectiu als seus municipis. En aquest sentit, gairebé un 30% dels enquestats destaquen que la seva principal preocupació són els recursos econòmics insuficients. La desinformació sobre els serveis públics i privats és una altra de les mancances que els consultats destaquen en un 12,6%. Un 11,7% destaca les dificultats de mobilitat i un 9,5, dificultats d'accés als serveis bàsics.

Com a línies de treball futures, l'estudi alerta que la població de més grans de 65 anys seguirà una tendència creixent i que, per això, cal un procés de reflexió en el marc del Consell Consultiu de la Gent Gran sobre el futur dels casals i, en particular, sobre les necessitats i la transformació de la població més gran de la comarca.

El document es va presentar durant la darrera assamblea general del Consell de la Gent Gran i el president comarcal, Xavier Sanllehí, va assegurar que el pla de treball per aquest any preveu aquestes jornades de reflexió.

Prem per veure més contingut per a tu