A Bàscara, ahir al matí els veïns van posar punt i final a 81 dies de protestes amb una arrossada. Asseguren que han guanyat la lluita "de David contra Goliat" i que això els ha fet "més forts". El 31 de gener la mort d'una veïna de Bàscara en un accident de trànsit a Vilamalla amb dos camions implicats va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència dels veïns. "El primer dia va ser una reacció molt emocional perquè estàvem tots molt cansats de tot plegat, de patir tant amb víctimes mortals", va recordar l'alcalde de Bàscara, Lluís Lloret.

D'entrada, de forma espontània, la tarda de l'accident els veïns van decidir tallar la carretera N-II cremant pneumàtics i palets. L'endemà hi van tornar, i van assegurar que no pararien fins que els camions deixessin de circular per la N-II. "Al principi va ser una reacció agressiva", va dir la portaveu de la plataforma Prou Camions N-II, Eugènia Carbó, que va afegir que aquesta ràbia inicial va donar pas a la mobilització de tot un poble.

Ara han passat 80 dies durant els quals no han deixat de reclamar que prohibissin el pas de camions. De dilluns a divendres han tallat la carretera cada dia de 9 a 10 i al vespre han fet un "ús intensiu" del pas de vianants.

Els veïns van repartir El Discurs de la Victòria, un text escrit per Narcís Saurina que equiparava Bàscara amb el poblat gal d'Astèrix i Obèlix. "La nostra lluita, la de David contra Goliat o, com a mi m'agrada dir-ho, la dels gals contra els romans, ens ha unit i ens ha fet més forts, ens ha demostrat que amb la raó de part nostre i fe en el que fem, res ens ha de semblar impossible, tot està al nostre abast", deia el text.