Ripoll acull durant aquest cap de setmana la 31a Trobada Nacional de Trabucaires. La jornada més sonada ha estat aquest diumenge quan uns 300 trabucaires de 34 colles d'arreu de Catalunya i València han fet una marxa pel centre de Ripoll fent sonar les seves armes. L'acte, emmarcat dins de les activitats de la Capitalitat de la Cultura Catalana, ha omplert de pólvora la capital del Ripollès i ha servit per inaugurar una nova colla de trabucaires, la colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll, formada per una desena de membres. "És un gran dia que esperem que la gent recordi", ha ressaltat el seu president, Frederic Martínez. La 32a trobada es realitzarà l'any vinent a Solsona.

Durant tot el cap de setmana, Ripoll ha acollit la 31a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya que ha aplegat a unes 400 persones, 300 d'elles trabucaires de 34 colles d'arreu de Catalunya i del País Valencià. En principi estava previst que es reunissin 40 de les 47 colles que formen part de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. No obstant això, sis d'elles han hagut d'anul·lar la seva participació perquè tenien altres esdeveniments com festes majors que no podien saltar-se.

Aquest diumenge ha estat la jornada més sonada. Els 300 trabucaires han marxat pels carrers de Ripoll tot galejant - disparant a l'aire en senyal de joia- amb les seves armes. Els centenars de curiosos que s'han aplegat als carrers de Ripoll han pogut veure tota mena de trabucs, pistoles i altres armes com pedrenyals. Aquesta trobada també ha servit per batejar oficialment la primera colla ripollesa d'aquesta mostra de cultura popular.

Ripoll és una vila coneguda - entre moltes d'altres coses- per la seva tradició en la producció d'armes de foc. Tanmateix, mai abans havia tingut una colla de trabucaires. Ara, una desena de veïns d'aquest municipi formen part de la colla de Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll. "Fa un parell d'anys que estàvem treballant per formar aquest grup i volíem aconseguir-ho enguany coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana", ha explicat el president de la colla, Frederic Martínez. "Qualsevol grup de trabucaires necessita un bateig per part d'altres colles i què millor que aquesta trobada", ha afegit.

Concretament aquest petit grup ripollès ha pogut marxar pels carrers del municipi ensenyant cinc trabucs, dos pistoles i dos pedrenyals, l'arma "típica" de la vila. "És un gran dia que esperem que la gent recordi i faci afició perquè aquestes són les coses de la nostra cultura", ha assenyalat el president de la colla ripollesa. L'alcalde de la capital del Ripollès, Jordi Munell, no s'ha volgut perdre aquest esdeveniment. "És un goig comptar amb aquesta trobada i amb una nova colla que difondrà les tradicions dels trabucaires de Ripoll i la cultura d'aquest indret arreu de Catalunya", ha valorat. El batlle ha explicat que durant aquest any, coincidit amb la capital de la cultura catalana, diversos museus catalans han deixat algunes de les seves armes més antigues - fabricades a Ripoll com les pistoles de roda- i que es podran veure al museu d'aquesta localitat. "És excepcional poder veure una col·lecció com aquesta", ha ressaltat.

El president de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, Antoni Moliner, ha destacat que van escollir Ripoll per realitzar la 31a trobada perquè es tracta d'un lloc "emblemàtic" pel que fa a la història de la construcció d'armes. Moliner ha explicat que després d'anys de problemes amb la delegació del govern estatal a Catalunya pel que fa a l'autorització d'aquests esdeveniments ara tot està "resolt". "Les gestions que vam fer han servit perquè a partir d'ara, amb el nou reglament, els ajuntaments són els que tenen la primera i l'última paraula per permetre que hi hagin les trobades", ha comentat.

Solsona, el 2014

La marxa ha sortit des del pavelló esportiu de Ripoll, ha recorregut la carretera de Barcelona fins arribar al centre del poble - davant de l'ajuntament- on s'han pronunciat diversos parlaments. A més, aquest acte també ha servit per donar a conèixer la vila que acollirà la 32a trobada nacional del 2014. La ciutat escollida ha estat Solsona.