Convertir la Cerdanya en un plató cinematogràfic pot donar vida a negocis de diversos àmbits que funcionen bàsicament a l'hivern, quan la temporada d'esquí porta tot de turistes al Pirineu. Aquesta és la principal conclusió que es va extreure en la Trobada sectorial sobre el cinema i els rodatges del Pirineu, que es va celebrar ahir a Puigcerdà durant el matí. Persones de la comarca i d'altres punts del país vinculades amb el món de l'audiovisual van voler fer palès que el rodatge de films pot ser una oportunitat econòmica per a la comarca.

Els diferents debats i les conferències que es van portar a terme estaven promoguts per la Cerdanya Film Commission -que va aprofitar l'acte per presentar-se- i el Grup de Recerca de Cerdanya. El principal atractiu que poden aportar els diferents municipis de la comarca és "la varietat paisatgística". Jordi Forcada, que és president de la Cerdanya Film Commission i vicepresident del Grup de Recerca, va explicar a Regió7 que "la comarca té muntanyes, indrets plans, llacs, parcs naturals i molt patrimoni històric".

I va indicar que, a part, té tota una infraestructura de negocis -que tenen vida sobretot quan vénen els esquiadors- que podrien funcionar durant altres èpoques de l'any i oferir els seus serveis a les diferents productores que vinguessin a fer rodatges. "En la gravació d'un film es necessiten moltes coses. Càtering i pintors, per ?exemple. I si s'hi queden diversos dies han d'allotjar-se en algun hotel", afirma.

Projecte per buscar llocs

La Cerdanya Film Commission té entre mans un projecte per catalogar les diferents localitzacions que poden resultar interessants per a les productores i els diferents serveis que hi ha a la comarca. "Demanaríem, però, que les administracions locals s'impliquessin en aquest projecte, que pot tenir un impacte econòmic alt per a la Cerdanya", afegeix. També es va tractar el factor de promoció del territori. I és que en els diferents debats d'ahir hi va ser present la Film Officer i la Tècnica de turisme de Sort, Yolanda Mas, que va explicar la influència que té per a l'economia local l'emissió de la sèrie Gran Nord, de televisió de Catalunya. Un producte audiovisual que té una mitjana de 400.000 espectadors. "Si només l'1% dels que veuen la sèrie decideixen parar-se a Sort gràcies a la sèrie i compren en els diferents establiments, ja representa un impacte econòmic alt", va explicar.

Un festival amb èxit

La trobada d'ahir va ser el colofó final del Festival Internacional de Cinema Independent i Curtmetratges de Cerdanya. Dissabte a la nit es va celebrar el lliurament de premis, en què va sortir vencedora la cinta Mi ojo derecho, del realitzador Josecho de Linares. Aquest any s'hi van presentar un centenar de curtmetratges i una quinzena de pel·lícules independents.

"Es tracta d'un festival que es va consolidant. Aquest any han vingut molts més espectadors que en l'edició de l'any passat. Durant les projeccions teníem de mitjana una quarantena de persones", comenta Forcada. Es tracta d'un festival per a joves creadors. Enguany se n'ha celebrat la quarta edició.