L'Àrea de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós farà diumenge la restitució de tres exvots del santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc, peces que reprodueixen una goleta, una fragata i un bergantí. L'acte comptarà amb la presència dels màxims representants del Museu Marítim de Barcelona i de la seva secció de maquetisme naval, responsables, respectivament, de la custòdia i la reproducció d'aquestes models. El 1937, el Sindicat Marítim de Palamós va lliurar els exvots al museu barceloní perquè en tingués cura davant els episodis de destrucció d'elements religiosos que es produïen durant la Guerra Civil. L'Aplec al santuari de la Mare de Déu de Bell-lloc també inclourà l'audició de sardanes, la missa amb la tradicional lectura del vot de la vila de Palamós i el dinar de germanor.

El romiatge i aplec, que la vila de Palamós va prometre celebrar a perpetuïtat l'any 1652 arran de la gran pesta que es va patir, està organitzat per l'Associació d'Amics de la Vall de Bell-lloc amb la col·laboració de l'Ajuntament. En aquesta ocasió la tradicional celebració tindrà com a element destacat la restitució a l'ermita de Bell-lloc de les tres rèpliques dels exvots.

Un exvot és una ofrena que té per objectiu el compliment d'un vot o bé una mostra d'agraïment per un benefici rebut per part del poder diví. El fet que l'ermita de Bell-lloc estigui situada dins el terme municipal de Palamós va propiciar que mariners i pescadors de la vila hi dipositessin ofrenes en compliment d'una promesa que els permetés superar situacions de perill, com ara naufragis, tempestes, captiveris o batalles.

En un inventari de l'ermita del 1828 es van documentar diversos exvots, que van ser lliurats l'any 1937 al Museu Marítim de Barcelona. Entre l'any 2012 i el 2013, els tres exvots han estat reproduïts voluntàriament per l'Associació d'Amics del Museu Marítim de Barcelona per retornar-los al seu emplaçament originari i així deixar testimoni de les creences i les devocions de la gent de mar en temps passats. Les rèpliques dels exvots realitzades són les d'una goleta de velatxo i la d'un bergantí del segle XVIII, i la d'una fragata de guerra del segle XIX. Com els originaris, es penjaran al temple.