Segueix-nos a les xarxes socials:

Els socorristes de Blanes han salvat cinc persones d'ofegar-se durant l'estiu

Protecció Civil farà xerrades, sobretot dirigides a la gent gran durant l'hivern, per donar consells per anar a la platja i evitar situacions de risc

Els socorristes de Blanes han salvat cinc persones d'ofegar-se durant l'estiu

En un estiu negre al litoral gironí amb nou banyistes morts i tres submarinistes finats, la feina del servei de vigilància de les platges ha estat determinant per atendre a d'altres persones que tenien qualsevol necessitat mentre eren a la platja. I mostra d'això és el balanç del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes que fa de l'estiu. En total ha evitat que cinc persones morissin quan s'estaven ofegant i a més, ha fet més de 1.500 assistències al litoral blanenc.

Pel que fa als cinc rescats de persones que s'estaven ofegant a la platja, tres d'elles van demanar socors de mutu propi perquè estaven conscient i veien el perill amb el què es trobaven. En canvi, un quart cas és el d'un banyista que es trobava semi-inconscient i va aconseguir revifar-se després que els socorristes els van atendre.

La cinquena víctima, en canvi, va quedar inconscient i els membres del servei de vigilància de les platges van haver de remuntar-lo a través de maniobres de reanimació càrdio-pulmonar.

Aquest darrer cas ha estat el més extrem que s'han trobat els socorristes de les platges de Blanes durant l'estiu, ja que només la ràpida intervenció del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Protecció Civil, amb el suport de la Policia Local, va fer possible que es pogués estabilitzar i atendre correctament la víctima, que tenia antecedents de cardiopatia. Finalment la víctima -un home de 49 anys d'origen polonès- va ser traslladada en un helicòpter medicalitzat a l'Hospital Josep Trueta de Girona perquè es continués allí l'atenció sanitària necessària, i va ser donat d'alta als pocs dies .

Una altra dada ressaltada són les 28 víctimes que van necessitar ser traslladades en ambulància a l'Hospital Comarcal de Blanes per casos que requerien una posterior atenció sanitària, com ara cops, contusions, fractures, pèrdua de consciència i fins i tot una possible embòlia. La resta d'assistències, fins a completar el total de més de 1.500, han estat de caràcter lleu .

Un altre fet destacat és l'increment d'assistències amb la cadira amfíbia, amb un total de 208. Es tracta d'un servei que permet el bany al mar a les persones amb mobilitat reduïda i que necessita de l'atenció de dos socorristes que l'ajudin al llarg de tota l'operació. El servei va començar el 2010.

El Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes ha fet una enquesta per conèixer millor els hàbits dels usuaris de les platges durant l'estiu, sobretot el col·lectiu de gent gran. La van respondre 125 persones entre d'altres i amb els resultats en mà, el Departament de Protecció Civil de l'ajuntament de Blanes realitzarà aquest hivern xerrades informatives tant als casals d'avis com als locals de les associacions de veïns per oferir consells a tenir en compte quan es va a la platja. L'objectiu és donar que aquest segment de població que no acostuma a connectar-se a internet o xarxes socials i o bé no té els coneixements o ieines per fer-ho, millori els hàbits i prengui precaucions quan van a la platja a l'estiu.

Prem per veure més contingut per a tu