Segueix-nos a les xarxes socials:

Foc descontrolat al Baix Empordà

100 persones desallotjades per un foc en el que treballen 66 dotacions terrestres dels Bombers, condicionats per la força del vent que s'apropa als 60km/h. El perímetre del foc és de 500 hectàrees i obliga al confinament de les localitats de Jafre, Vilopriu, Colomers i Foixà

Foc descontrolat al Baix EmpordàAniol Resclosa

Un centenar de veïns de Colomers i Vilopriu passaran la nit fora de casa a conseqüència de l'incendi del Baix Empordà, que ja afecta unes 400 hectàrees i avança a uns 4 quilòmetres per hora. Aquesta matinada, els Bombers centraran bona part dels esforços a controlar el flanc de Colomers, i confien que amb l'albada la intensitat de la tramuntana -que ja ha disminuït- afluixi encara més i permeti atacar les flames. D'altra banda, aquest dimarts no hi haurà transport escolar a la comarca. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha informat que s'ha activat el nivell 3 del pla Alfa a comarques gironines, on s'han tancat els massissos de Cadiretes i Gavarres, però també a Tarragona i Terres de l'Ebre.

66 dotacions terrestres dels Bombers sobre terreny i 400 hectàrees cremades, sobretot agrícoles però també forestals. Una tramuntana que, tot i que ha minvat, fa avançar les flames a una velocitat d'uns 4 quilòmetres per hora i un centenar de persones desallotjades, de Colomers i Vilopriu, que aquesta nit la passaran fora de casa.

Aquestes són, a hores d'ara, les dades que resumeixen quina és la situació que es viu al Baix Empordà, on des de quarts de set de la tarda l'incendi que s'ha declarat a la comarca crema sense control. Les flames han avançat des de Camallera fins a Foixà, després de saltar el riu, en un incendi que té forma allargassada i que, sobretot, crema amb virulència a la zona de Colomers.

"Aquest és el punt més crític, situat al flanc dret, i on treballarem intensament tota la nit amb l'esperança de poder-lo controlar a primera hora", ha concretat el conseller d'Interior Ramon Espadaler. Precisament, el flanc dret de l'incendi és el que està envoltat de bosc, i on ha calgut treballar-hi amb maquinària pesada per evitar que el foc prengués més massa forestal.

A hores d'ara, el cap del foc es troba a la zona dels Masos, al nord de Foixà. I pel què fa al flanc esquerre, majoritàriament ha cremat zona agrícola, amb algunes clapes de vegetació boscosa.

Un centenar de desallotjats

El conseller d'Interior diu que a hores d'ara no cal lamentar danys personals, tot i que sí que arran de l'incendi hi ha hagut un centenar de persones desallotjades (la meitat de les quals, han optat per marxar de casa pel seu propi peu veient l'avanç de les flames). N'hi ha una setantena que passaran la nit al poliesportiu de Sant Jordi Desvalls -on els atén la Creu Roja- i una cinquantena que ho faran al centre cultural de Foixà.

"Pel què fa a danys materials, sí que ens consten afectacions a pallisses de masos i graners", ha concretat Ramon Espadaler. A més, als Bombers també els consta que el foc ha afectat elements estructurals d'algunes cases.

Com a mesura de precaució, durant l'última reunió que han tingut els comandaments operatius a Camallera, s'ha decidit suspendre el transport escolar aquest dimarts a tota la comarca del Baix Empordà.

Nivell 3 del pla Alfa

La previsió meteorològica indica que en les properes hores continuarà bufant tramuntana a comarques de Girona i mestral al sud del país. Per això, la Generalitat ha activat el nivell 3 del pla Alfa -el màxim- a les comarques gironines, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

En total, la mesura afecta dotze comarques (Alt i Baix Empordà, Gironès, Selva, Terra Alta, Montsià, Baix Ebre, Ribera d'Ebre, Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat). Entre d'altres, es prohibeix fer qualsevol mena de foc en aquestes zones i, a més, també es tancarà l'accés als massissos de les Gavarres i de Cadiretes-l'Ardenya.

El conseller d'Interior ha fet una crida a extremar la prudència perquè el risc d'incendi és elevat. "Aquesta setmana és complicada, i els riscos que no hem tingut a l'estiu ara sí que hi són; hi ha combustible als boscos, vent i sequera i, sobretot ens preocupa que hi pugui haver simultaneïtat d'incendis", ha dit el titular del Departament.

Ramon Espadaler també ha subratllat que aquesta crida a la prudència afecta tota la ciutadania. "Ara mateix, fa poca estona, han vist com un camió que circulava per l'autopista llançava una burilla; això no és tolerable i respon a una actitud absolutament irresponsable", ha conclòs Espadaler.

Prem per veure més contingut per a tu