La planta de la Vall de Bianya dedicada a la investigació i fabricació de vacunes i medicaments per a animals s'ha convertit aquest 2013 en una 'spin-off' del grup Pfizer, propietària des del 2009. S'ha passat a dir Zoetis, formant part de la multinacional que opera en més de 120 països i amb més de 25 plantes de producció. La de la Garrotxa, però, esdevé una de les poques amb un centre I+D i amb capacitat de producció i distribució en un sol espai. Aquest rellançament arriba després d'aconseguir una producció rècord, més de 10 milions d'unitats, i amb l'objectiu d'augmentar l'activitat en un 40% el 2014 respecte aquest any. Es preveu la creació de prop de 10 nous llocs de treball.

La històrica planta dedicada a la salut animal amb un centre d'investigació i la producció de vacunes i medicaments a la Vall de Bianya ha passat a dir-se Zoetis, una multinacional present a més de 120 països, després de convertir-se aques any en una empresa independent de la fins ara Pfizer, la multinacional a qui pertanyia la planta des del 2009.

La companyia es troba en un procés de reorganització de la xarxa productiva que té en diferents països i ha decidit traspassar una desena de productes que es fabricaven a altres plantes d'EUA i Europa per encarregar-les al centre de la Vall de Bianya. Segons el director de la planta de la Garrotxa, Piet Swartelé, s'ha tingut en compte "l'experiència acumulada en els seixanta anys d'història de la planta en l'àmbit de la producció farmacèutica i de vacunes i el compromís dels treballadors de seguir millorant" per tal de seguir competint amb "les millors plantes farmacèutiques del món".

Ampliació i nova tecnologia punta

Aquesta transferència ha comportat l'ampliació i redistribució de les àrees de fabricació de productes farmacèutics estèrils (medicaments i vacunes). Un altre pas important que s'ha fet aquest any, ha estat la reordenació d'una ala de la planta de producció així com l'adquisició de tecnologia punta per produir un producte en concret, ProHeart. Es tracta d'un tractament antiparasitari per a gossos que té la particularitat que s'administra a través de 'microesferes' (una pols rodona) que permeten protegir l'animal durant tot un any. El producte ja es produïa a EUA i Austràlia però ara per primer cop es fabricarà a aquesta planta. El procés està encara en fase de proves amb la previsió que pugui distribuir-se el 2015. Per Swartelé, aquesta transferència de productes és molt important per al futur de la planta.

Un 40% més de producció per al 2014 i prop de deu llocs de treball nous

La planta de la Garrotxa tancarà aquest any amb una xifra rècord a nivell de producció, ja que s'han superat els 10 milions d'unitats, una fita mai assolida en la seva història. Això ha representat un augment del 20% de la producció respecte el 2011.

I de cara l'any que ve la previsió és continuar en augment. Segons explica el responsable de la planta, Piet Swartelé, l'objectiu és aconseguir fregar els 15 milions d'unitats produïdes amb un creixement de l'activitat d'un 40% més respecte aquest 2013. Per assolir-ho, l'empresa preveu crear prop d'una desena de llocs de treball més que se sumen als vint que s'han creat de nou des del 2012. Actualment la plantilla està formada per 217 treballadors. Es tracta d'un personal molt qualificat, on la meitat té formació universitària. Una altra dada destacada és que està integrat majoritàriament per dones, el 70%, mentre que els homes representen un 30% del total de treballadors. El gran repte per als pròxims anys serà "mantenir la competitivitat i qualitat dels productes amb la millora dels processos de producció i de gestió per poder agafar nous productes i consolidar els llocs de treball", afegeix Swartelé.

La planta de producció distribueix els productes en els diferents mercats on opera Zoetis. S'hi fabriquen quatre tipus de productes: estèrils, gels, orals i tòpics i biològics. Un 23% del total es distribueix a l'estat espanyol i la resta s'exporta a països com ara Regne Unit (13), França (11%), Itàlia (10%), Alemanya (8%)-, i a Estats Units (11%) i el restant a altres països d'Amèrica Llatina i Àsia.

Un centre I+D de referència per a les malalties emergents

A banda de ser un centre I+D en salut animal, la planta també està especialitzada en l'àrea de Malalties Emergents. Entre els seus èxits destaca la fabricació de la vacuna Zulvac per combatre el virus de la Llengua Blava que va permetre passar dels 45.000 casos l'any 2008 a un total de 120 casos el 2010. Altres vacunes destacades que s'han produït a aquest centre ha estat la dedicada a combatre el virus de Schmallenberg. En els últims anys, aquest centre ha participat en més de 30 projectes finançats pel Pla Nacional d'Investigació Centíficia i la UE.

La història de la planta i els últims canvis

La història de la planta es remunta a l'any 1955 amb el nom de Laboratori Sobrino. Des de llavors, ha passat per vàries mans. L'any 1986 va ser adquirida per Cyanamid, el 1994 per Fort Dodge i l'any 2009 per Pfizer. L'any 2011 la multinacional va donar a conèixer les perspectives de negoci que apuntaven un augment de la fabricació de productes biològics i farmacèutics entorn d'un 40%, ja que es preveia assumir l'activitat d'altres plantes d'Europa i Estats Units. Fins al 2011, el centre instal·lat a la Garrotxa va obtenir un total de quinze patents a nivell internacional i els seus tècnics van participar en més de 80 articles científics.

L'any 2012 Pfizer va anunciar que la divisió de Salut Animal es convertiria en una companyia independent, una 'spin-off', amb el nom de Zoetis. El febrer del 2013 es va fer efectiu aquest pas quan Zoetis va oferir una participació minoritària (20%) a través d'una Oferta Pública Inicial i es va convertir en una companyia independent. El mes de juny, va oferir el 80% restant de les accions a la borsa de Nova York, convertint-se així al 100% en una companyia independent i dedicada exclusivament a la salut animal. De fet, és l'única multinacional de l'estat espanyol que inclou el desenvolupament, la producció i la distribució de productes de salut animal.

La planta es troba situada en uns terrenys de 75.800 metres quadrats dels quals 13.700 estan edificats.