L'Ajuntament de Campdevànol ha tancat l'aparcament ubicat al polígon de Niubó. Ho ha fet per evitar massificacions al torrent de la Cabana. La mesura es va activar el cap de setmana passat, després d'una reunió entre representants del municipi, dels Mossos d'esquadra i dels agents rurals. Es tracta d'un corrent d'aigua que forma set gorgs. La gent fa la ruta dels gorgs a peu i es banyen. És un camí circular. És a dir, donen la volta als set gorgs i tornen al punt, on han sortit. En els darrers temps, l'itinerari ha pres molta fama i, segons l'Ajuntament, en els dies punta de l'estiu s'ha massificat.

La municipalitat no vol els excessos de gent, perquè provoquen problemes. Fa anys aparcaven a les dues parts del camí i dificultaven el trànsit. En una ocasió, almenys, els serveis d'emergències van haver de fer-hi un rescat.

Per tal d'ordenar l'afluència de caminadors i de banyistes, l'Ajuntament va prohibir circular i aparcar a la pista que va a cal Paraire i la Cabana. A més, va crear aparcaments, però d'estacionament gravat. Cal pagar uns 10 euros a l'aparcament de la Font de Querol.

També va posar barres de pas als camins. Van posar una barrera automàtica. Funciona amb una targeta, a la qual només tenen accés els veïns de Campdevànol i de les Lloses (l'altre terme per on passen el torrent).

Davant dels controls de pas i d'estacionament, algú va descobrir el polígon de Niubó, el qual té espais sense edificar que van bé per deixar el cotxe. El resultat va ser la massificació dels darrers caps de setmana.

Reacció de l'Ajuntament

Davant els darrers excessos de gent, l'Ajuntament va publicar un comunicat a la seva pàgina web. Diu: "Informem que l'Ajuntament de Campdevànol, amb l'assessorament i el suport dels Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals, ha pres la decisió de tancar tot l'aparcament del polígon industrial de Niubó".

La causa de la mesura (qualificada d'urgència) és evitar el perill que suposen més de 200 cotxes estacionats sense regular. Concreten que el perill està en el moment, en el qual les persones creuen la carretera Gi-401, sense cap pas de vianants proper.

També expliquen que, a més d'evitar perills, la idea és fomentar l'inici de la ruta des del centre del poble.

Avisen que "es reforçarà la zona amb la presència de patrulles dels diferents cossos, així com també amb la presència de controladors d'accés i educadors ambientals per fomentar els bons hàbits de conducta a l'entorn".

La ruta dels gorgs de la Cabana,ha pres molta difusió des que els usuaris expliquen l'experiència a través de la xarxa. Pengen fotografies, vídeos i relats de l'excursió. A més, expliquen que són uns salts d'aigua que van a parar a aigües molt netes i que és una ruta ideal per fer en família.

A l'hivern, a vegades, els gorgs io els salts d'aigua es glacen i tornen a ser un atractiu per als aficionats a la fotografia i un perill per als que hi patinen.