El 2014 va començar amenaçant sequera i ha acabat amb temperatures sota zero. Entremig hi ha hagut de tot: pluges a l'estiu, absència de glaçades a l'hivern, gai?rebé el doble de tempestes i la tardor més càlida que es recorda. Els meteoròlegs reconeixen que certament és un any atípic, però no és la primera vegada que a Girona es baten rècords climatològics aquest segle XXI, prova evident que el canvi climàtic és cada vegada una realitat més palpable.

El rècord de més magnitud batut aquest 2014 va arribar a la tardor. La més calorosa des que existeixen els registres per mesurar la temperatura. La temporada de bany i la màniga curta -amb jerseiet per si de cas- es va allargar fins el novembre, gràcies a uns dies radiants només interromputs per les tempestes, molt abundants enguany.

Segons les dades facilitades pel meteoròleg gironí Gerard Taulé, durant mes de setembre la temperatura mitjana a Girona ciutat va arribar als 23,5 graus de mitjana; la d'octubre als 20,1; i al novembre a 14,5. Mai abans hi havia hagut uns valors globals tan elevats, que suposen gairebé dos graus de més al que és habitual.

Sense anar més lluny, al començar les fires de Girona la temperatura màxima era de 26 graus, fet que va provocar que les platges s'omplíssin i els carrers de la ciutat, que estava de Festa Major, es buidessin.

La tardor va contribuir a disparar els termòmetres al 2014, però la resta de l'any tampoc es va quedar enrere. Taulé explica que el passat va ser el tercer any més càlid des del 1911 amb uns valors mitjans de 17,2 graus, quan la mitjana anual del segle XX és de 14,8 graus.

Augment inquietant

Les dades demostren que en 16 anys la temperatura ha augmentat de manera inquietant i ara és dos graus superior a la de l'any 1998. El canvi climàtic cada vegada té més presència, com ho demostra el fet que la temperatura més alta dels últims 100 anys fos el 2006, la segona més alta, el 2003 i la tercera, l'any passat. El mateix passa amb les temperatures mínimes. La fred extrema pràcticament no s'ha deixat veure aquest any. Per exemple, al centre de Girona l'observatori va registrar un valor mínim de 0,5 graus sota zero. Des de l'any 1911 que no baixava tan poc la temperatura. I en altres punts més freds de l'àrea urbana el nombre de gelades va ser molt inferior a l'habitual: les Deveses de Salt es va despertar glaçades 57 dies, quan la mitjana és de 91.

En un any més calorós de l'habitual però sense onades de calor -ni tampoc de fred-, les protagonistes han estat les tempestes. N'hi ha hagut 50 gairebé el doble a les 27 a les quals estem acostumats -segons dades del període entre 1998 i 2013-. En molts casos aquestes s'han produït a l'estiu i a la tardor. Per exemple, a finals de setembre van anar acompanyades d'un gran temporal que va deixar afectacions a gran part de les comarques gironines, inclosa l'estació del TAV a Girona.