La línia de treball de l'hospital Santa Caterina de Salt de centrar-se cada vegada més en un part més natural i ?menys medicalitzat ha estat reconegut pel Ministeri de Sanitat com una bona pràctica sanitària. Des de l'any 2012, el ministeri identifica i divulga bones pràctiques sanitàries dels diferents centres públics i privats de tot l'Estat; pràctiques que destaquen per la seva innovació o per la millora d'un servei. Ara el Sistema Nacional de Salut ha acreditat com a bona pràctica dues de les experiències que impulsa el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'hospital de Salt: el part a l'aigua i la Guia d'acompanyament al dol perinatal.

Des de l'any 2006 el centre saltenc disposa d'una guia d'assistència al part en l'aigua dins l'oferta per a l'atenció a l'infantament. Malgrat que es tracta d'una opció de part natural, el centre recalca que està sotmesa a un protocol estricte de criteris d'inclusió i exclusió.

Per poder dur a terme aquests parts a l'aigua, l'hospital de Salt compta amb banyeres per a les fases de dilatació i expulsió. La pràctica de dilatar en banyera, expliquen els especialistes, alleugereix el dolor d'aquesta fase del part i és molt satisfactòria per a la dona.

Entre el 2009 i el 2013, el 39% dels 6.621 parts atesos al Santa Caterina van ser parts naturals. I d'aquests, un 12,1% van ser a la banyera.

En el darrer any, l'hospital va atendre 1.150 parts, dels quals el 85,01% van ser vaginals i d'aquests, 324, naturals. La taxa de cesàries del centre -considerada un indicador de qualitat assistencial- es va situar en el 14,99% l'any 2014; fregant l'índex recomanat per l'OMS (15%) i per sota del topall recomanat pel Departament de Salut, que és del 19%.

Fonts del centre destaquen que, amb aquesta acreditació, el Ministeri avala la política del centre d'apostar per la naturalitat del part basada en l'evidència científica; la formació dels professionals per conjugar els bons resultats obstètrics i perinatals i la satisfacció de la pacient a l'hora de donar a llum; i les instal·lacions per a dur-ho a terme.

Protocol de dol perinatal

D'altra banda, la Guia d'acompanyament al dol perinatal de Santa Caterina també ha estat acreditada pel Ministeri com una bona pràctica. Santa Caterina és pioner a nivell estatal en l'acompanyament a les parelles que han perdut una criatura al llarg de l'embaràs; una situació traumàtica que també afecta la família, l'entorn i el personal sanitari.

La Guia d'acompanyament al dol perinatal segueix el model integratiu-relacional i forma tots els professionals del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de Salt. Posa l'accent en el llenguatge i en el màxim respecte tant cap al nadó com per als pares i familiars. Des d'un principi es transmet la mala notícia de manera que es pugui assimilar i s'explica el procediment medicoquirúrgic que es durà a terme, així com els efectes secundaris i les seqüeles.

Durant l'ingrés, s'aplica el protocol d'acollida i acompanyament, en el qual hi té un paper principal la infermeria i el personal auxiliar. El protocol inclou tant l'ajuda per provocar i facilitar l'expressió dels sentiments, com l'acompanyament en moments en què s'han de prendre decisions (preguntar si s'havia escollit un nom per al nadó, si un cop finalitzat el procediment voldran que es guardin les empremtes de mans i peus, o si el volen veure per acomiadar-se'n). També s'orienta a pares i familiars sobre la conducta a seguir amb els amics i la resta de família quan surtin de l'hospital.

A l'alta es dóna cita a la parella per a la Consulta de Dol Perinatal al cap d'un mes, on es detecta l'estat anímic dels afectats i se'ls dóna eines per poder reivindicar el respecte de l'entorn. En una segona cita, quatre setmanes més tard, es constata la qualitat de l'elaboració del dol i s'aplica el qu?estionari de l'Escala de Dol Perinatal. Segons els resultats d'aquesta enquesta, se'ls dóna l'alta definitiva, se'ls dirigeix a grups de treball del dol perinatal o se'ls deriva a servei especialitzat.

Segons el registre de casos, un 90% de les pacients han anat a la primera visita de la Consulta del Dol (el 100% de les interrupcions d'embaràs i el 100% dels casos de mort fetal en segon i tercer trimestre). A la segona visita, s'han mantingut el 98% de les pacients, de les quals, el 60% han estat derivades després a grups de suport al dol perinatal; un 4% a serveis especialitzats. El 2% segueix tractament psicofarmacològic.