23 de febrer de 2015
23.02.2015

La clínica dental solidària tanca llistes

Els 26 odontòlegs que treballen de forma voluntària al centre són insuficients per atendre l'allau de pacients

24.02.2015 | 07:22

La clínica dental solidària de Girona ha hagut de tornar a tancar la llista d'espera davant l'allau de pacients. El centre, que atén persones sense recursos i que no poden pagar un dentista, va reobrir les portes el passat mes de gener després de dos anys eixugant la llista d'espera. Ara, en menys de dos mesos, ja ha rebut la petició de 230 pacients. La nova presidenta de l'Associació Dentistes Solidaris de Girona, Pilar Casas, explica que la demanda "s'ha tornat a desbordar" i que no poden assumir tots els casos amb els 26 odontòlegs que hi treballen. Des de l'entitat esperen poder tornar a admetre nous pacients a principis d'estiu i fan una crida perquè més professionals se sumin al projecte.

"Hem hagut de prendre la decisió aquesta setmana davant l'allau de pacients que hem rebut", comenta Casas. En menys de dos mesos, el centre, pioner i únic a les comarques gironines, ha rebut 230 pacients. "Tenim moltes hores durant la setmana que no hi ha odontòleg per atendre els inscrits", lamenta Casas.

I és que la demanda no para de créixer però l'entitat no disposa dels professionals necessaris per fer-hi front. "Necessitem més gent que ens ajudi a assumir la gran demanda que tenim en aquests moments de crisi econòmica, de gent que es troba en risc d'exclusió social i que té els mínims recursos econòmics", detalla.

Actualment, 26 odontòlegs treballen voluntàriament i de forma altruista passant visita en el centre situat a la plaça del Mercat de Girona. Una xifra insuficient. Per això des de l'associació fan una crida al col·lectiu perquè més dentistes se sumin al projecte i puguin reduir la llisa d'espera més ràpidament i ajudar més persones.

En concret, l'associació va tornar a admetre pacients nous a principis del mes de gener després de més de dos anys de treball eixugant la llista d'espera. L'abril de 2012 la clínica dental va anunciar que no admetria més pacients fins que pogués atendre les 300 persones inscrites. En aquell moment, el president de l'associació, Emili Banchilleria, va calcular que trigarien mig any a poder reobrir les portes. No obstant això, al cap d'uns mesos i veient el gran nombre de pacients que encara hi havia a la llista, l'entitat va modificar la seva previsió tot apuntant que intentarien reobrir l'accés al cap d'un any, a finals del 2013. Però no va ser possible fins al mes de gener del 2015 que han pogut admetre nous pacients. "Es tracta d'una aturada provisional. Esperem que el pròxim mes de juny o juliol podrem tornar a agafar més ciutadans, un cop hàgim enllestit la feina", comenta Casas. Des de l'associació subratllen que si mantinguessin la llista oberta acabarien "saturant i col·lapsant" el servei. Un fet que suposaria un perjudici per als pacients, ja que haurien d'esperar anys fins que els poguessin atendre.

Trasllat frenat

Ara fa un any el consistori gironí va començar a estudiar la possibilitat de traslladar la clínica a un altre espai més gran situat prop del centre educatiu dels Maristes, a la zona de Can Gibert del Pla. La intenció era fer el canvi durant el 2014 i aprofitar l'espai lliure al Mercat de Girona per ubicar-hi una zona d'activitats turístiques i econòmiques per impulsar el mercat gironí.

El projecte, però, de moment ha quedat aturat. "El trasllat no és tan fàcil, cal fer tota la infraestructura, posar l'equipament dental, portar la cadira, els motors hidràulics, els tubs i altres elements", apunta Casas.

La presidenta explica que veien amb molts bons ulls el canvi perquè els permetria augmentar el nombre de pacients, l'espai per atendre'ls i l'aparcament. "Ningú es vol fer càrrec de les despeses del trasllat o les infraestructures", comenta.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema