Segueix-nos a les xarxes socials:

Joaquim Casanovas · Gerent dels hospitals Trueta i Santa Caterina

«Durant uns deu anys, el Trueta haurà de ser l'hospital de referència en l'actual edifici»

El doctor Joaquim Casanovas assumeix la gerència dels hospitals de Girona i Salt per a continuar el procés d'unificació dels dos centres, en marxa des de fa més de dos anys sota el lideratge de Martínez Ibáñez. L'antic delegat de Salut encara la nova etapa amb un repte: definir com ha de ser el nou Trueta, ara que el Govern ha tornat a posar sobre la taula la necessitat, a llarg termini, de construir un nou edifici al nord de la ciutat per a acollir l'hospital de referència de la demarcació.

«Durant uns deu anys, el Trueta haurà de ser l'hospital de referència en l'actual edifici»aniol reslcosa

Arriba amb el projecte d'unificació dels hospitals Trueta i Santa Caterina en marxa des de fa més de dos anys. El que s'ha trobat era el que s'esperava?

Era perfectament coneixedor de com evolucionava el projecte, no en primera línia, però sí perquè quan el doctor Martínez Ibáñez va venir a Girona jo era el gerent de l'ICS, i per tant, vaig contribuir al seu nomenament.

Ja s'han unificat tots els serveis comuns, els dos centres comparteixen sistema informàtic... Què queda per fer?

Queda molt per fer. Són projectes que se sap quan comencen, però que duren molts anys. De fet, aquests projectes d'integració assistencial mai s'acaben. Més enllà de tenir uns coordinadors identificats de les especialitats, cal avançar en aspectes concrets, com l'abordatge de pacients amb necessitats específiques. Els pacients sovint tenen diverses malalties i són tractats en diferents dispositius, com l'atenció primària o l'hospitalària i tenen el dret de ser atesos d'una forma integrada, perquè els diferents centres sanitaris no siguin compartiments estancs que no dialoguen. L'ICS i l'IAS ja tenien molta tradició de col·laborar, però vam pensar que la gerència unificada podia ser un bon instrument per ajudar a fer aquest treball conjunt. Treballar junts per atendre millor els pacients.

Pot ser que algun dia la integració del Trueta i Santa Caterina sigui també física?

No és el que s'ha decidit. S'han decidit dues coses molt importants: la primera, és que el Trueta és l'hospital de referència per les comarques de Girona,que fa molt bona feina, però que té un edifici envellit i que en el mig termini requereix canvis. L'altra decisió important és que es vol fer a la zona nord de Girona. A partir d'aquí, això ja permet que els estaments més tècnics comencin a treballar en aquest marc, definir les necessitats d'aquest nou edifici i que haurà de tenir en compte que hi ha altres edificis sanitaris a l'entorn, com el Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt o el Centre d'Especialitats Güell. Aquestes dues decisions queden recollides en la llei de pressupostos i ja es pot començar a treballar.

En cap cas la integració serà física, ni en serveis concrets?

Tal com s'ha definit, no. El Parc Martí i Julià i l'edifici actual o el nou Trueta seran estructures separades, una a la banda nord i l'altra a la banda sud, a Salt.

Ni en el cas de l'àrea mater-noinfantil, com s'havia arribat a plantejar?

Aquesta és una possibilitat que no està ara mateix definida ni decidida. El que està definit és que el laboratori robotitzat del Trueta passi al Santa Caterina abans d'acabar l'any i això permetrà pràcticament doblar la superfície del servei d'urgències del Trueta. És fruit de la col·laboració de les dues institucions.

Pel que fa al nou Trueta, una de les darreres notícies que teníem és del maig passat, quan el conseller de Salut va anunciar als grups municipals de Girona que descartava fer un nou edifici. Sorprèn que surti ara de nou el tema, però sense dotació pressupostària, calendari ni terrenys i en un any electoral.

En seu parlamentària el conseller ja va dir que calia un nou edifici. Crec que el conseller es referia a que durant molts anys -estem parlant d'uns deu anys- el Trueta hauria de continuar oferint serveis sanitaris i que ens havíem de centrar en això. Durant almenys uns deu anys, el Trueta haurà de continuar sent l'hospital de referència en l'actual edifici. Segurament el que va comentar és que ens havíem de centrar en això i no en el nou, que també és important perquè ha sortit publicat als pressupostos, que és la llei més important que aprova el parlament d'un país.

Però s'ha aprovat en condicional, el pla funcional es farà "si hi ha dotació pressupostària".

Com gairebé tot el que s'aprova a la llei de pressupostos, depèn dels recursos. Jo estic convençut que aquest pla funcional el farem aquest any. Farem tot l'esforç perquè sigui així i perquè en aquesta ubicació a la zona nord de Girona, l'ajuntament implicat decideixi on serà la ubicació concreta i després ja es pot pensar en el projecte arquitectònic.

Però entén que hi hagi un cert escepticisme pel fet que es torni a posar sobre la taula el nou Trueta prop de les eleccions.

No és una excepció. En aquest període s'ha viscut la crisi econòmica més gran que ha tingut la democràcia. Ha afectat tothom, també els serveis sanitaris, i molts projectes d'inversió es van aturar. Ara que, malgrat que encara tenim dificultats econòmiques evidents, comencem a remuntar una mica, podem començar a pensar en inversions. Un dia o altre s'havia de decidir si es volia un nou edifici i on.

S'aprofitarà alguna cosa alguna cosa del projecte del tripartit pel nou Trueta?

El projecte del tripartit tenia un pla funcional, un pla de necessitats, i això és aprofitable perquè les necessitats són les que són i no variaran gaire. Però hem de tenir més present la resta d'edificis sanitaris del voltant. El projecte tenia problemes, perquè implicava expropiar negocis del voltant, proposava construir en zones inundables i haver de fer uns murs de contenció a la llera del Ter encaria el projecte. I suposava fer obres amb l'hospital en funcionament, això allarga molt el termini d'execució d'una obra i no és aconsellable pel pacient. Un altre tema rellevant: si la Generalitat fa una inversió tan important, val la pena fer-ho en un solar on puguis patrimonialitzar aquesta inversió. Si es fa a l'entorn d'on estem ara, es patrimonialitza un terreny que és propietat de la Tresoreria de la Seguretat Social.

Què se n'hauria de fer del vell?

L'experiència ens demostra que entre que es decideix fer un hospital nou i s'inaugura passen deu anys. Per exemple amb el d'Olot, que es va decidir al 2003 i es va inaugurar al 2014. Hem de pressuposar que això també pot passar així. En aquests deu anys el Trueta ha de continuar donant servei de forma digna i hem de fer les inversions de manteniment. Una possibilitat seria que tingués un ús social o sociosanitari, però s'haurà de pactar amb el propietari de l'edifici.

Prem per veure més contingut per a tu