13 de maig de 2015
13.05.2015

El fiscal demana 2 anys i mig de presó i 17 d'inhabilitació per concedir prebendes

13.05.2015 | 00:00

La fiscalia demana per a Xavier Crespo dos anys i mig de presó i 17 d'inhabilitació pels delictes de suborn i prevaricació i amb ell s'asseuran ala banqueta l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, i l'empresari rus vinculat a la màfia Andrei Petrov. Crespo està acusat de concedir prebendes a l'empresari rus a canvi de regals.

La Fiscalia Anticorrupció acusa Crespo d'un delicte continuat de suborn passiu i un altre de prevaricació per la seva presumpta implicació en el cas Clotilde, una suposada trama que hauria beneficiat un empresari rus a canvi de regals i donatius. El fiscal també li reclama una multa de 831.600 euros. Pel que fa a altres acusats, en el seu escrit la fiscalia demanava dos anys i tres mesos de presó i 16 anys i mig d'inhabilitació per a l'exregidor d'Urbanisme de Lloret Josep Valls, i dos anys de presó per a l'empresari Andrei Petrov. En el seu escrit, els fiscals acusen Crespo i Valls d'haver demanat i acceptat ?suborns per part de l'empresari rus a canvi de beneficis fiscals per a l'empresa DDC.

Els fets van començar el 2006 quan l'Ajuntament de Lloret, amb Crespo d'alcalde, signa un conveni amb l'empresa Zulueta SL per urbanitzar l'antiga plaça de toros, on s'hi havia de fer un aparcament públic, un equipament municipal i un supermercat, entre altres. El conveni va ser aprovat pel ple municipal i la Comissió d'Urbanisme de Girona a finals del 2006. La primavera del 2007, l'empresa DDC, propietat d'Andrei Petrov, amb certs vincles amb la màfia russa, va subrogar el conveni, cosa que va ser acceptada per la Junt de Govern de Lloret l'agost del 2007.

Poc temps després, Petrov va contactar amb Crespo i Valls a través de l'arquitecta Pilar Gimeno, que treballava per a l'empresari rus i era amiga de l'alcalde. Després de conèixer-se,van mantenir diverses reunions en les quals, segons la fiscalia, Crespo i Valls van dir a Petrov que "podria obtenir facilitats administratives" en la construcció de l'antiga plaça de toros "a canvi de determinats favors" i de "tractar bé" els dos càrrecs municipals.

Per això, segons la fiscalia, Petrov va convidar el febrer del 2008 Crespo, la seva dona i el seu fill, així com Gimeno, el seu marit i el seu fill, a un cap de setmana a Moscou, amb tot pagat, viatge valorat en uns 5.000 euros.

Un dels tractes de favor de Crespo i Valls a Petrov va ser que l'Ajuntament no va exigir-li l'aval d'1,9 milions d'euros pactat en el conveni per la correcta execució de les obres. L'escriptura d'obra nova no es va realitzar fins que van acabar les feines, cosa que també incomplia el conveni. De fet, segons la fiscalia, DDC va començar les obres abans d'haver-se aprovat el projecte, cosa que era "coneguda i consentida" per Crespo i Valls, segons els fiscals.

Els dos regidors també li van demanar o exigir a Petrov que patrocinés durant quatre anys amb 60.000 i 30.000 euros per temporada els clubs d'hoquei patins i futbol de la localitat, respectivament. Es dóna la circumstància que Crespo va ser president del club d'hoquei tres anys, abans de ser alcalde, i en l'època dels fets ho era Joan Perarnau, també acusat, i la dona de Crespo n'era la vicepresidenta. Per la seva banda, Valls era el president del club de futbol, a més de regentar el bar del camp. També tenia altres familiars dins del club. En total, Petrov va acabar pagant del 2007 al 2010 un total de 270.000 euros a les dues entitats.

Dinar a Barcelona

El setembre del 2010 Crespo va convocar un dinar a Barcelona amb Valls i Petrov perquè l'alcalde havia sentit notícies que deien que l'empresari rus no estava del tot content amb l'actuació de l'Ajuntament en relació a les obres de la plaça de toros. Crespo i Valls van tornar a insistir a Petrov que seguís patrocinant els dos clubs aquella temporada. El 10 de setembre del 2010, amb motiu de l'aniversari de Crespo, Petrov li va regalar un rellotge valorat en 2.200 euros.

Tots aquests donatius i regals haurien estat, segons la fiscalia, per tal que Petrov s'estalviés diners en la llicència d'obres. El 2 de març del 2009, Pilar Gimeno va demanar en nom de l'empresari una rebaixa del cost de la llicència, que era de 267.500 euros. L'ordenança municipal establia una exempció del 95% del cost per aquelles obres realitzades o promogudes per organismes o empreses públiques destinades a habitatge protegit o tutelat, centres d'assistència primària, escoles, biblioteques o altres construccions d'especial interès municipal. També hi podia haver una bonificació del 50% les obres d'especial interès municipal que aprovés el ple de l'Ajuntament sempre que fossin reparacions i millores exteriors, obres interiors de conjunts històrics i artístics reconeguts o la reparació d'immobles afectats per patologies estructurals.

Per això, segons la fiscalia, Crespo i Valls van convèncer els seus companys de CiU i els regidors del PP perquè votessin a favor de la qualificació de les obres com d'especial interès municipal i reduir la quota de la llicència al 50%. El ministeri públic considera que la resta de regidors que van votar a favor d'aquesta proposta desconeixien que Petrov hauria subornat Crespo i Valls.

El secretari i l'interventor de l'Ajuntament van alertar verbalment a l'alcalde Crespo que la bonificació seria conflictiva i suposaria un mal precedent. La unitat d'inspecció del consistori va emetre un informe on deia que les obres no es podien incloure en els supòsits de bonificació de la llicència.

La proposta, "radicalment il·legal" segons el fiscal, es va aprovar al ple del 3 d'abril del 2009, en ?absència de Crespo per intervenció quirúrgica. Això va suposar un perjudici de 133.000 euros per a l'Ajuntament.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook