El tractament amb antitoxina diftèrica per al nen de 6 anys ingressat a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona va arribar ahir des de Rússia gràcies a les gestions realitzades entre el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, i l'ambaixador a Espanya d'aquest país, Yuri Korchagin.

Ho ha informat a Efe el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, que ha explicat que des de diumenge passat Alonso ha liderat la recerca del tractament per al menor a nivell internacional ja que la diftèria és una malaltia que pràcticament no existeix als països del nostre entorn (a Espanya no es donava cap cas des de fa 28 anys) en estar inclosa en els calendaris de vacunació.

Moreno ha relatat que el ministre, una vegada que va conèixer que ni l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ni el CDC d'Atlanta disposaven de l'antitoxina, va iniciar "una carrera contrarellotge" amb diversos països.

Els Estats Units no tenia aquest tractament i a l'entorn europeu les antitoxines estaven caducades, però finalment l'ambaixador rus a Madrid ha aconseguit les dosis per al petit, que van arribar ahir sobre les 15:20 hores a Barcelona en un avió comercial d'Aeroflot (pagat pel Govern rus).

Els contactes entre Alonso i Korchagin també han donat com a resultat que es produeixin dos vials d'antitoxina més per al nen, que sortiran aquesta tarda des de Moscou i que arribaran aquesta nit a Barcelona.

Moreno ha recordat que aquests casos posen de manifest la importància de vacunar-se i seguir tots els calendaris de vacunació que estan aprovats pel Ministeri de Sanitat i les diferents conselleries autonòmiques al Consell Interterritorial.

"El fet de no fer-ho (vacunar-se) pot tenir conseqüències tan greus com aquesta", ha assenyalat.

En aquest sentit ha emfatitzat: "el dret a vacunar-se és del nen, no dels pares".

"La diftèria és una malaltia que pràcticament no existeix al nostre entorn europeu perquè tothom està vacunat" ha recalcat Moreno, a més de recordar que la diftèria té afectació faríngia que pot produir l'asfíxia i també allibera toxines que poden lesionar el cor i els ronyons.

En principi sembla que no està identificat el focus d'origen del contagi, segons Moreno, encara que ha subratllat que és un tema que ha d'aclarir Salut Pública de Catalunya.

La vacuna contra la diftèria s'administra normalment combinada amb la del tètanus i la tos ferina, i el calendari de vacunacions de Catalunya preveu l'administració de sis dosis, les tres primeres als dos, quatre i sis mesos d'edat, una altra als 18 mesos, i entre els quatre i els sis anys una altra dosi de record i una de final als 16 anys.