El Col·legi de Metges de Girona alerta de l'increment "precupant" del moviment antivacunació i recorda la importància de complir amb el calendari vacunal arran del cas de diftèria detectat a Olot en un nen de sis anys que no estava vacunat per decisió dels pares. El menor continua ingressat a l'hospital de la Vall d'Hebron i es manté estable dins la gravetat del cas.

A través d'un comunicat, els metges gironins constaten que "hi ha un grup de població que no està vacunada" i que els motius poden anar des de l'al·lèrgia a la contraindicació per problemes de salut, per decisió pròpia per desinformació o creences i, en el cas d'alguns infants, per decisió paterna.

L'ens col·legial no aposta per l'obligatorietat vacunal -"val més convèncer que vencer", assegura, ja que "sempre és positiu buscar mesures que afavoreixin la presa de consciència pròpia de la importància de la vacunació que mesures imposades".

Alerta, però, que "en els últims anys ha crescut un moviment antivacunació preocupant", tant aquí com arreu d'Europa i als Estats Units, que pot fer baixar la immunitat de grup, que és la que obté la comunitat pel fet d'assolir una cobertura vacunal per sobre del 85-90%. "És preocupant perquè fins ara en molts casos aquest grup no vacunat quedava protegit pel que s'anomena immunitat de grup", diu en els metges gironins, que afegeixen, "per tant, si baixem aquestes cobertures o bé s'agrupen comunitats de no vacunats podrien reaparèixer determinades infeccions, pràcticament desaparegudes del nostre entorn en l'actualitat".

Els facultatius recorden que a la demarcació hi ha "unes bones cobertures vacunals", però que cal mantenir el carnet de vacunes al dia i "sens dubte que les famílies amb infants prenguin consciència de la importància que té el fet de vacunar el seu fill, no tan sols per a ell i la seva família, sinó per a la població i la comunitat que l'envolta". Per això recomanen que se segueixin els consells dels metges en cada cas particular, que es faci una revisió periòdica dels carnets vacunals (en molts casos oblidats) i conviden els pares de nens no vacunats a reflexionar sobre la seva decisió. "Els animem que parlin amb el seu pediatre del centre de salut per iniciar les pautes vacunals, sigui quina sigui l'edat del nen. Més val tard que mai", afirmen.

"Deixem una cosa ben clara: les vacunes són necessàries i el risc de no vacunar és més alt que el risc de vacunar", subratlla l'ens presidit per Josep Vilaplana, ja que recorden que la gran majoria de les reaccions a les vacunes "són lleus i moltes d'elles locals" i que els estudis que les relacionen amb la mort sobtada, autisme i colitis ulcerosa no s'han pogut demostrar científicament.

Per la seva banda, l'alcalde en funcions d'Olot, Josep Maria Corominas, va rebatre ahir els qui apunten que el moviment antivacunació és fort a la Garrotxa. "Aquí som igual que als altres llocs", va explicar Corominas, que a més és metge: "Estic convençut que Olot no és diferent que Figueres, Barcelona o Lleida. Posar vacunes és un criteri personal de la família, que decideix sobre l'educació i els valors que transmet al seu fill, i en la confiança amb el pediatra i decidir si la posen o no la posen".