21 de agost de 2015
21.08.2015
Diari de Girona
· ENTREVISTA
Coqui Vega · Educador i terapeuta natural caní

«Hi ha gossos que han nascut a la gossera i hi són des fa vuit anys»

Aquest educador caní establert a Brunyola ha iniciat una campanya a través de Change.org perque es retirin els anuncis de compravenda d'animals en pàgines d'internet com Segundamano.es o Milanuncios.com i evitar que es converteixin en un instrument per a criadors clandestins i explotadors animals. Té 31.407 firmes de les 35.000 que necessita.

21.08.2015 | 13:05
«Hi ha gossos que han nascut a la gossera i hi són des fa vuit anys»

Com se li acut endegar aquesta campanya?

El dia que buscant una cistella de transport per al meu gos a internet només faig que veure anuncis de compravenda d'animals –gossos, lloros, cavalls, tortugues... El que em preocupa és la quantitat de particulars que hi ha. Quin tipus de control existeix? No hi ha garanties sanitàries del cadell que compres, tampoc és una activitat declarada i en moltes ocasions hi ha maltractament animal al darrere.

Un aspecte preocupant.

Treballo amb la protectora APAP Tossa-Fundació Chari Cruz que està desbordada, i només és una de tantes a Espanya. Estem parlant que un estudi de la fundació Affinity xifra en 140.000 els animals abandonats a Espanya cada any, dels quals 108.000 són gossos i 33.000 gats. El primer motiu és econòmic, el segon són ventrades indesitjades i el tercer la caça.

D'aquests gossos abandonats quants s'adopten de nou?

Hi ha un trenta per cent que es reinsereix, la resta acaba els seus dies a les gosseres. Hi ha gossos que han nascut a la gossera i hi han passat vuit. Estem parlant d'estadístiques molt grans, per això estic en contra de la compravenda d'animals, sigui quina sigui la forma com es faci, perquè a les protectores hi ha molts gossos, i de raça. Un amic no es compra!

Quin perfil té l'abandonament?

El gos creix, necessita exercici, s'han de fer vacances i quan la gent comença a trobar-se amb això és quan els abandona. No hi ha un perfil específic, a menys que sigui el d'un criador clandestí a qui no li serveix més la gossa perquè està descalcificada o malalta o un caçador que ja no vol el gos.

S'ha posat en contacte amb les pàgines web en qüestió?

Sí, i no he obtingut resposta.

Prohibir la venda de gossos i altres animals per internet no faria desaparèixer races?

No. El que estic intentant amb la campanya és que només quedin els criadors oficials i legalitzats.

Com a educador caní, el seu mètode té en compte aquesta realitat per tal d'evitar els abandonaments?

El meu mètode es basa en l'energia, l'equilibri i l'instint. La gent es pensa que s'ha d'educar el gos però el gos ja ve educat amb unes normes que li han transmès la mare i els germans. El que no està és adaptat a la convivència amb l'humà, per això al que em dedico és a ensenyar l'humà com ha de tractar el gos perquè aquest s'adapti a la seva vida. L'animal no parla el nostre idioma. Aleshores? El que ensenyo és a llegir els senyals del gos, els de calma i apaivagament, perquè es comuniqui millor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook