No tenir espai per guardar la droga comissada s'ha convertit en un problema de salut per als Mossos d'Esquadra de la comissaria d'Olot, segons ha denunciat el sindicat independent dels Mossos USPAC. Es queixen que aquest estiu han comissat més de 2.000 plantes de marihuana a la Garrotxa i les han hagut de guardar en un aparcament.

El 17 de juny els mossos van entrar en una masia del barri dels Anglès al terme de Montagut i Oix i hi van trobar 600 plantes de marihuana. Un mes després, el 9 de juliol, els Mossos van trobar 1.050 plantes de marihuana en un pis de Sant Jaume de Llierca. El 24 d'agost van trobar 700 plantes de marihuana al garatge d'una casa de les Planes d'Hostoles. Són un total de 2.350 plantes de marihuana comissades en molt poc temps.

Per falta d'espai, part d'aquestes plantes comissades en ple creixement s'han quedat estirades durant més de tres setmanes al pàrquing interior de la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'Olot. Tantes plantes desprenen una olor molt forta que ha arribat a provocar malestar i mal de cap als membres de la plantilla de la comissaria d'Olot.

El sindicat USPAC exposa -al comunicat- que els agents, fins i tot, «tenen la sensació que estan sota els efectes d'haver fumat alguna cosa il·legal».

A més, la forta pudor de marihuana és perceptible des de diversos punts de la comissaria, segons denuncia el sindicat. A la nota de protesta, el sindicat pregunta «Què pensen els ciutadans que van a presentar denúncies a les dependències policials i senten la forta sentor?»

El sindicat denuncia que el problema afecta a d'altres comissaries. Les defineixen de deixalleries per la falta d'un espait tancat, on poder guardar amb garanties el material comissat.

Com a solució, el sindicat reclama posar contenidors o estructures tancades i hermètiques a l'exterior dels edificis policials. Haurien de ser -segons ells- uns receptacles amb totes les mesures de seguretat.

Segons el sindicat, el problema el pateixen sobretot les comissaries ubicades en localitats petites. Es tracta -segons exposen- d'estructures que amb el temps s'han quedat petites.

Tampoc s'havia donat com ara el cultiu a gran escala de la marihuana a les comarques gironines. Durant anys, les plantacions eren a l'exterior en mig de cultius tradicionals o entre la vegetació del bosc. Ara en canvi, la tendència és fer servir els edificis que van quedar inacabats durant la crisi econòmica o que -de tota manera- estan aïllats i buits per fer-hi un cultiu. A cobert poden posar llums, calefactors i aire condicionat per conseguir una producció a gran escala.

Quan els Mossos han fet les investigacions i els operatius que els han representats comissos sense gaires precedents, s'han trobat que no disposen de magatzems per a la droga i que ells mateixos han de patir-ne les molèsties finsque el jutjat els autoritza la destrucció. A vegades, se n'ha acumulat tanta que el jutjat -després de prendre dades- ha d'autoritzar la destrucció de les plantes abans de fer el judici. Valoren que l'èxit de les operacions tingui el rerefons d'una «imatge lamentable».

Els sindicat policial lamenta que la Direcció General de la Policia no els hagi donat cap solució, tot i que els han exposat el problema de la situació en diverses ocasions.