L'arsenal que tenien a casa els responsables del museu "La Retirada" d'Olot ha sorprès la Guàrdia Civil per la quantitat d'armament, la tipologia i el fet que algunes armes de foc tinguessin la numeració de sèrie esborrada, cosa que obligarà a investigar si s'han utilitzat per algun fet delictiu. Entre les troballes hi ha 37 armes de guerra, 296 detonadors explosius, 10 metralladores, 22 granades de mà. Algunes de les armes pertanyen a l'exèrcit roig de la URSS o a l'exèrcit nazi alemany, que tenen un elevat potencial mortífer i haurien d'estar inutilitzades de forma que resultés impossible tornar-les a rehabilitar. Entre altres, hi ha rifles de franctirador.

La investigació de l'institut armat s'emmarca en un operatiu d'àmbit europeu que Espanya està liderant a través d'Europol. El tinent -coronel de la Guàrdia Civil a Girona, Jorge Cumba, indica que es tracta de dos col·leccionistes particulars -un dels quals tenia gairebé tota la col·lecció- i així descarta que la provisió d'armament tingui a veure amb el terrorisme o altres activitats delictives com el tràfic d'armes.Tanmateix, l'armament no es va aconseguir a través de circuits legals però el propietari principal va recórrer a la teoria del mort per justificar l'adquisició de gran part del material, assegurant que havia obtingut gran part de l'arsenal per donacions de persones que ja han finat.

El propietari de l'arsenal no disposava de llicència de col·leccionista i, encara que en disposés, no podia disposar d'aquest armament a casa seva, tenint en compte que gairebé la pràctica totalitat funcionava perfectament. De fet, alguns agents es van sorprendre de la lleugeresa amb la que tractava les explosius que tenia escampats pel soterrani i podien explotar en qualsevol moment.

Aquesta és el comís d'armament més important realitzat per la Guàrdia Civil a Girona, tal i com va destacar el subdelegat del Govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante.

El material

37 armes de guerra; 10 metralladores; 95 pistoles; 30 revólvers; 35 escopetes; 10 armes d'avantcàrrega; 150 carregadors de diferents calibres; 21 peces fundamentals d'armes; 12.155 bales per armes curtes i de guerra; 296 detonadors explosius; 97 granades de mà; 50 projectils d'artilleria; un projectil de morter; un rollo de metxa lenta.

Totes les armes han sigut dipositades al Jutjat d'Instrucció de Ripoll.