17 de desembre de 2015
17.12.2015

Cau a Girona una xarxa internacional dedicada al tràfic de marihuana

La Guàrdia Civil deté tres individus i comissa 2.400 plantes i 121 quilos de la substància estupefaent en naus d'Orriols i Riudellots de la Selva

18.12.2015 | 07:05
En el doble fons d´unes taules hi havia cabdells de marihuana al buit.

Un operatiu de la Guàrdia Civil ha permès desmantellar una xarxa internacional especialitzada en el tràfic de marihuana a diversos països d'Europa i amb seu a Girona. La investigació, sota el nom de Mala Herba, ha culminat aquest mes però estava en marxa a finals d'estiu.

La Guàrdia Civil ha desmantellat una organització internancional de tràfic de marihuana. Els agents van comissar 121 quilos de marihuana preparada per ser consumida i 2.399 plantes de la mateixa substància en naus d'Orriols i Riudellots de la Selva. Els policies a més, han detingut tres homes de nacionalitat espanyola durant l'operació policial anomenada Mala herba que va començar el setembre i va finalitzar el 10 de desembre. Tot i això, no descarten més detencions.

L'operació però va començar a principis de l'estiu passat quan agents de la Guàrdia Civil de Girona van saber que a la demarcació hi podria haver una organització criminal internacional dedicada al tràfic de drogues, en concret marihuana, que es distribuïa en diversos països d'Europa.

En un primer moment els agents es van centrar en la possibilitat que en una antiga fusteria d'Orriols s'hi estaria cultivant marihuana. Per això van intensificar les investigacions sobre el propietari i van comprovar que freqüentava juntament amb altres persones el local sense cap activitat aparent.

El 8 de setembre van veure com la persona investigada, resident a Orriols, feia un transport fins a un magatzem situat a Montcada i Reixac, on va fer lliurament de mobiliari en una empresa de mudances. Amb posterioritat una persona sense identificar va fer entrega a la mateixa empresa de mudances de diverses taules que compondrien una única tramesa a la mateixa destinació.

Davant les sospita que es pogués tractar d'un enviament il·legal, els agents de la Guàrdia Civil van fer una inspecció dels mobles, i van descobrir que en les sis últimes taules lliurades, dissimulats en dobles fons i precintats al buit hi havia un total 100 quilos de marihuana a punt de consumir.

Per aquest motiu, els agents van intensificar la vigilància sobre el veí d'Orriols i van descobrir que feina moltes visites a una nau industrial de Riudellots de la Selva. Els agents sospitaven que hi haurien instal·lat equips i maquinària dedicats per al cultiu de marihuana a gran escala.

El 9 de desembre finalment, els agents van observar que l'home sortia de la seva empresa d'Orriols amb un vehicle. Els policies el van interceptar i dins del maleter van trobar-hi 11,6 quilos de marihuana en cabdells disposats per consumir. La Guàrdia Civil va detenir un home de nacionalitat espanyola per un presumpte delicte contra la salut pública.

Els agents que realitzaven la investigació van sospitar que tant a l'antiga fusteria situada a Orriols com a la nau industrial situada a Riudellots de la Selva es podria estar fet alguna activitat il·legal relacionada amb el cultiu d'aquesta droga.

Deu quilos de cabdells

Per aquest motiu, el 10 de desembre van escorcollar l'antiga fusteria d'Orriols. Van descobrir-hi una plantació de marihuana, així com aparells de cultiu. Durant el registre van comissar 684 plantes de marihuana i 10 quilos en cabdells. També hi van trobar manuals sobre instruccions d'aplicació de diferents productes químics per al cultiu de les plantes.

En un segon escorcoll realitzat en una nau industrial situada a Riudellots de la Selva també van descobrir-hi un cultiu de marihuana molt professionalitzat. De fet, la nau es trobava dividida en diverses sales operatives, cadascuna d'elles amb diferents mides de plantes. Totes estaven perfectament condicionades amb focus, un aparell de gran capacitat per a aire condicionat, extractors i filtres d'aire.

Els agents de la Guàrdia Civil van comissar un total de 1.715 plantes de marihuana de diverses mides i com en el primer dels escorcolls van trobar un manual amb instruccions per a la utilització de productes químics relacionats amb plantacions de marihuana. A més van detectar que el grup estava fent noves ampliacions per instal·lar més cultius en aquesta nau.

Sistema per tenir més collita

Els agents van poder constatar la similitud de marques i característiques dels equips instal·lats en ambdues plantacions.

Un aspecte que destaca la Guàrdia Civil és el nou sistema de reg de les plantes, totalment automatitzat; que extreia l'aigua d'un bidó cisterna on el grup abocava els compostos químics segons les instruccions i fórmules trobades.

Amb aquest sistema aconseguien millorar la fase de creixement de la planta. Val a dir que van calcular que podrien obtenir un rendiment d'una collita cada tres mesos aproximadament.

Posteriorment la Guàrdia Civil va detenir tres persones relacionades amb els fets. Amb l'explotació de l'operació Mala Herba, la Guàrdia Civil dóna per desarticulada una de les organitzacions criminals més grans dedicades al tràfic de marihuana a gran escala amb destinació a Europa establerta a la província. Els agents no descarten més detencions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook