Treballadors del servei de recollida d'escombraries de Sant Joan de les Abadesses, estan realitzant un control aleatori d'algunes bosses i cubells que els veïns deixen al carrer, per comprobar que se'n faci una separació correcta. En cas que els residus no hagin estat ben seleccionats segons el dia de la setmana que pertoca, els escombriaires no recullen la bossa, i deixen un adhesiu que explica el per què.

L'Ajuntament del municipi afirma que es tracta d'un sistema de control "que ja utilitzen molts ajuntaments catalans que fan la gestió de residus porta a porta". Es tracta d'una mesura perquè una minoria de santjoanins no perjudiqui la bona selecció que en fa la majoria.

La mala praxi a l'hora de llençar les escombraries s'ha constatat sobretot els dilluns, dia en què es recull el rebuig. Algunes persones aprofiten aquell dia per llençar tot tipus de material, com ara envasos, paper i cartró o matèria orgànica, que en realitat es recullen altres dies de la setmana.

Sant Joan de les Abadesses és l'únic poble del Ripollès que realitza la recollida selectiva amb el sistema porta a porta. La va implementar el 17 d'octubre de 2005 l'equip de govern d'Esquerra Republicana. Els tres consistoris que ha dirigit l'alcalde socialista Ramon Roqué ha perpetuat la iniciativa i l'està incentivant actualment amb una campanya d'informació. Per això el Consell Comarcal del Ripollès ha contractat un informador ambiental per aclarir conceptes i dubtes sobre el servei porta a porta i el reciclatge a les llars santjoanines. L'objectiu immediat és incrementar el nombre de residus reciclats.