Unes 70 persones van donar sang divendres a l'hospital Josep Trueta de Girona durant la primera jornada de la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya, que celebra la seva tercera edició fins el dia 22 de gener de manera simultània arreu de Catalunya.

Un any més, l'hospital Trueta i el Banc de Sant i Teixits de Girona són el punt central a les comarques gironines de la campanya solidària que pretén recuperar les reserves de sang després de les festes de Nadal amb unes 7.000 donacions extra arreu de Catalunya. En el global del país, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya va tancar el primer dia de la Marató amb 1.395 donacions.

La campanya del Banc de Sang es realitza als grans hospitals de Catalunya i també a la plaça Catalunya de Barcelona, on s'ha instal·lat una carpa de donacions. Precisament, la visita institucional a aquest punt central de la Marató de Donants 2.0 va ser el primer acte del nou conseller de Salut, Toni Comín.

El nou titular del Departament va assenyalar que la iniciativa és «el símbol perfecte» del que està passant al país. «Tot aquest procés polític el fem per fer una Catalunya més solidària i més justa i si hi ha un exemple de solidaritat pura i concreta és la donació de sang», va destacar Comín. El conseller va posar en valor la importància de donar sang i la «gran recompensa» que suposa pels donants ja que permet salvar vides. També va subratllar que en actes així es troben donants i receptors «que es miren els ulls». Un gest, que pel conseller és «molt emocionant» i representa una de «les coses més boniques de la marató».

Els receptors, protagonistes

Aquest any la marató posa l'accent en els receptors d'aquestes donacions altruistes. Amb el lema «La sort de donar sang», la campanya recorda que donar sang és sinònim de salut, tant per les persones que en donen com per a les persones que en necessiten i que, gràcies a la solidaritat dels seus conciutadans, en reben.

Col·lectius com els pacients que pateixen malalties de la sang, gent que necessita un trasplantament, persones accidentades o malalts de càncer participaran en les activitats de sensibilització que, coincidint amb la campanya, es faran a l'hospital Trueta, així com a la resta de grans centres sanitaris catalans i a la plaça de Catalunya de Barcelona. Cada dia, un col·lectiu de receptors diferent serà el protagonista de les activitats.

Començaran els afectats per malalties hematològiques com l'hemofília o la talassèmia, que aquest dilluns donaran les gràcies als donants. Dimarts la campanya es centrarà en els accidentats, que reben un 30% de les donacions, mentre que dimecres, ho seran els pacients sotmesos a un trasplantament, una intervenció que requereix moltes transfusions.

Les criatures seran els protagonistes de dijous, ja que es calcula que cada dia uns 50 nens catalans reben sang per als seus tractaments de càncer, trasplantaments de moll de l'os o operacions. Tancaran la campanya divendres vinent els malalts de càncer, ja que la quimioteràpia destrueix les plaquetes dels malalts i se'ls n'han de trasfondre. A més, en cas de patologies com la leucèmia, també cal transfondre glòbuls vermells.

A més, la marató també viu a les xarxes socials, on Ambaixadors 2.0 difonen el seu missatge amb l'etiqueta #MaratoDonantsCAT.