Dur el mòbil a la butxaca va evitar que un jubilat de Besalú passés una mala estona o arribés a ser víctima de l'estafa del fals amic. Fa pocs dies, un vehicle blanc es va aturar al costat d'un senyor d'edat que passejava pel municipi. Dins del vehicle hi havia un senyor de mitjana edat que anava ben vestit. El del cotxe va fer preguntes i, per educació, el jubilat va respondre. Era el moment que esperava l'estafador per lligar una conversa. La intenció era agafar la confiança que li havia de permetre reunir la informació que l'havia de dur a l'engany.

Amb la informació obtinguda, l'estafador va afirmar que havia conegut la senyora de la víctima. La va anomenar, perquè abans la pròpia víctima li havia dit el nom.

Va ser quan la conversa va progressar, amb expressions de confiança: «Ai, quant de temps» o «Com m'agradaria tornar a veure-la...». Va ser quan la víctima li va oferir que l'acompanyés a casa seva, perquè pogués tornar-la a veure. Abans, pel camí, va tenir la idea de trucar amb el mòbil a la seva senyora per si coneixia un home de l'aspecte de la persona que l'acompanyava.

La dona es va malfiar. Quan van arribar a la porta de la casa, el marit va trucar a la porta, però la dona no els va obrir. Va ser quan l'estafador va sentir-se en perill. Fos perquè no s'havia preparat per a una situació de porta tancada o per la proximitat de veïns, va marxar.

Després, la parella que havia passat pel tràngol va preguntar pel poble si algun veí o conegut s'havia trobat amb una situació similar, i ningú s'hi havia trobat.

L'estafa del fals amic té com a element fonamental tocar la fibra sensible de les víctimes. Hi ha diferents patrons d'actuació, sempre lligats a la curiositat i l'afecte de la víctima a una o vàries persones. Un altre model d'actuació és el que fan servir alguns estafadors joves. Truquen a una porta i afirmen que venen participacions de loteria per al sorteig de fi de curs d'un institut de la zona. Tot seguit, afirmen conèixer o tenir amistat amb un nét o nebot de la víctima. En base a la pretesa coneixença entren i demanen canvi d'un bitllet gros. Al final s'emporten el canvi, el bitllet i els objectes de valor que hagin pogut trobar dins la casa.