El Consell d'Alcaldes de la Garrotxa vol posar càmeres lectores de matrícules a set entrades per carretera a la Garrotxa. La proposta va ser efectuada pel president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), al darrer Consell d'Alcaldes. Joan Espona va indicar ahir que posar les càmeres dependrà del cost econòmic i del consens entre tots els alcaldes. Les càmeres permeten controlar a temps real totes les entrades de vehicles i identificar a l'acte les sospitoses.

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa ha indicat que es tracta de millorar la seguretat i que no respon a cap augment dels delictes.

Les entrades més habituals són la C-37 (túnels de Bracons), la C-63 a les Planes d'Hostoles, l'entrada a Besalú per la N-260 des de Figueres, l'entrada a Besalú per l'A-26 des de Banyoles, l'entrada pels túnels de Collabós des del Ripollès, l'entrada per la C-153 des del Cabreres (Osona), i l'entrada des del Pla de l'Estany per la GI-524 a Mieres.

Les càmeres llegeixen les matrícules dels cotxes marcats per la polícia. Són plaques de vehicles que consten com a robats, que han participat en delictes, que el propietari té el carnet de conduir retirat o que per alguna causa estan als arxius de la policia. També serveixen per localitzar persones que s'han posat a conduir després de manifestar intencions suïcides o menors que s'han endut el vehicle de casa seva sense permís.

Fins ara la col·locació de plaques lectores de matrícules la feien els ajuntaments. A les localitats costaneres és on en posen més, per exemple -fa poc- l'Ajuntament de Calonge va treure a licitació el concurs del projecte per instal·lar lectors de matrícules de vehicles a vuit punts del municipi.

En el cas que la proposta del president del Consell Comarcal trobi el suport de la resta d'alcaldes, la Garrotxa serà pionera en tant que comarca amb lectors de matrícules. Es tracta d'una comarca envoltada de muntanyes amb pocs accessos i on fa pocs anys l'aïllament en les comunicacions per carretera era una reivindicació.

La càmera d'Olot

L'Ajuntament d'Olot va ser pioner en les càmeres lectores de matricules. Des de fa temps, en tenen una la rotonda de la Solfa. «La tecnologia sempre ens ajuda», va opinar ahir Ignasi López (cap de la Policia Municipal). Segons ell, les càmeres detecten tot el que abans ha apuntat la policia. En el cas d'Olot, han ajudat en la prevenció de robatoris a espais comercials i van permetre efectuar detencions a lladres especialitzats en furts a comerços.

L'èxit de la càmera lectora de matrícules a la Solfa ha provocat que l'Ajuntament hagi inclòs una partida al pressupost per posar-ne dues més. La col·locació de les càmeres a Olot de moment no ha estat feta pública. Però la Solfa a part, les entrades principals són a la Rodona i la carretera de SantJoan de les Abadesses.