Segueix-nos a les xarxes socials:

L'expansió del mosquit tigre augmenta pel bon temps i la falta d'orenetes

El Servei de Control va haver d'avançar al gener les aplicacions antilarvàries i a Campllong ja se n'han localitzat

Un hivern amb temperatures altes i el cada vegada menor nombre d'orenetes fan preveure que l'expansió del mosquit tigre sigui molt forta el 2016. Un altre factor és que a finals d'estiu i a la tardor del 2016 els serveis ambientals van detectar més mosquits. De moment, han començat les campanyes de conscienciació contra el mosquit.

Josep Guix (regidor de Medi Ambient d'Olot) ahir va demanar: «Esperem que vinguin més orenetes i ens ajudin a combatre el mosquit». Guix (expert en Agricultura) va constatar que cada any arriben menys orenetes. La manca d'un deprededador incansable del mosquit afavoreix l'augment de l'insecte.

Dades de la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEO-Birdlife) apunten un descens aproximat del 30% de les orenetes en l'última dècada. Definir el percentatge ha estat possible gràcies a l'esforç de milers d'ornitòlegs que anellen les aus i compten els nius. Les orenetes solen fer el niu al lloc on l'any anterior ja n'hi havia un.

Un dels hiverns més suaus que es recorda també és un factor -segons els experts- que afavoreix la presència del mosquit tigre. Durant la darrera setmana de gener, El Servei de Control dels Mosquits va haver de començar sles primeres aplicacions pel control dels mosquits. En concret, van haver d'avançar les primeres aplicacions antilarvaries amb la finalitat de controlar els mosquits de les maresmes.

El bon temps i la humitat han fet que fa poques setmanes trobessin larves de mosquit tigre dins d'un bidó a Campllong. Hi ha ajuntaments de la costa que ja han començat les campanyes contra el mosquit tigre.

Malalties

El mosquit tigre és transmissor de malalties, com el virus Chikungunya. És un arbovirus de la família Togaviridae que es va aïllar per primer cop a Tanzània i a Uganda l'any 1953. En sels seus orígens només es transmetia por la picadura de mosquits Aedes aegypti infectats. És el mosquit tropical que porta la febre groga.

Això no obstant -fa 12 anys- una mutació va generar una variant del virus que va fer servir el mosquit tigre com a element conductor. A partir de la mutació, el Chikungunya va augmentar a l'Àfrica, al Sud-est asiàtic i va arribar a Amèrica. A Europa s'han descrit casos importats a Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, la República Txeca, Noruega, França i Itàlia. A Catalunya es van documentar 3 casos el 2014. Es tractava de 3 dones d'edats entre 27 i 56 anys, dos a Vilassar de Mar i una a Lloret de Mar. No van haver de ser ingressades. Salut va revisar el control de les plagues fet pels ajuntaments i els va trobar correctes.

El 2015, van detectar una trentena de casos. El Chikungunya provoca febre i dolors articulars. Els ?Serveis de Salut assenyalen que no s'ha de tenir por i que en la major part dels casos la transmissió de la malaltia ha estat per causa de viatges a països tropicals.

Expansió

A la Península el tigre està estès des de la frontera amb França fins a Algecires. Ja se n'han descobert a llocs més freds, com Irun o Osca. En el cas de les comarques de Girona ha tendit a pujar de la costa cap a la muntanya. El 2014 va ser detectat a la Garrotxa i al 2015 van haver-hi campanyes de prevenció.

Van repartir díptics sobre la necessitat de no deixar aigua estancada. Es tracta d'una de les comarques considerades amb més pluges de Catalunya. Les pluges i el seu ambient humit creen l'hàbitat ideal del del mosquit tigres. Per això, els serveis ambientals posen insecticdes als embornal.

Aplicació de mòbil

El Laboratori d' Ecologia en Moviment (MoveLab) del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSI ha creat el primer mapa de web del mosquit tigre a l'Estat.

L'aplicació Tigatrapp permet que els ciutadans recullin dades cada vegada que veuen un mosquit tigre i les enviïn al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

L'aplicació registra la posició i el programa permet fer un mapa de la presència del mosquit tigre i així permetre l'estudi de la dispersió.

El projecte va sorgir l'estiu del 2013. Vist l'èxit, el CSIC ha desenvolupat tallers d'intercanvi entre ciutadans i científics a València, Madrid, Múrcia i les Illes.

Prem per veure més contingut per a tu