21 de juny de 2016
21.06.2016

Nova tècnica al Trueta per tractar l'asfíxia dels nounats

El centre incorpora un aparell que refreda la temperatura del cos per afavorir la recuperació del cervell quan ha patit falta d'oxigen

22.06.2016 | 07:15
Un nadó, a la UCI Neonatal de l´hospital Josep Trueta de Girona, en una imatge d´arxiu.

L'hospital Josep Trueta de Girona començarà a aplicar una nova tècnica per tractar les asfíxies dels nadons acabats de néixer. El centre hospitalari de referència a les comarques gironines ha adquirit un nou aparell d'inducció a la hipotèrmia per a la Unitat de Cures Intensives neonatal que evitarà així que els pacients que requereixin aquest tractament hagin de ser traslladats a Barcelona, com fins ara.

El nou equipament és un aparell destinat a baixar fins als 33 o 34º C la temperatura corporal dels nadons que pateixen una asfíxia moderada o severa durant el part, per culpa de la qual el seu cervell ha patit falta d'oxigen.

Els responsables de la UCI pediàtrica de l'hospital Trueta calculen que aquest nou recurs tècnic s'utilitzarà unes deu vegades l'any. Com a centre de referència que és, el Trueta rep els casos més crítics de tota la Regió Sanitària, on es calcula que un de cada mil nadons que neix pateix algun tipus d'asfíxia durant el part, ja sigui lleu, moderada o severa. La inducció a la hipotèrmia està especialment indicada només en els dos darrers casos.

Fins ara, aquesta desena de pacients anuals amb asfíxia moderada o severa havien de ser derivats a hospitals de Barcelona per rebre tractament, segons expliquen fonts de l'hospital.

L'aparell d'inducció a la hipotèrmia consisteix en una peça similar a una jaqueta que embolcalla el recent nascut per refredar-li la temperatura del cos.

Un cop posada la jaqueta, s'activa un circuit d'aigua que rebaixa dos o tres graus la seva temperatura per provocar que el cervell necessiti menys oxigen per treballar, i d'aquesta manera es pugui anar recuperant progressivament de l'asfíxia.

Aquesta hipotèrmia moderada, monitoritzada i sota un estricte control, es manté unes 72 hores. Després, lentament i de manera programada, es torna a pujar la temperatura corporal de la criatura fins als 36 o 37º C.
Durant el temps que dura tot aquest procés, indiquen des del centre hospitalari, els pares poden estar en contacte amb el nadó de forma permanent.

S'ha demostrat que aquesta intervenció terapèutica millora les possibilitats que el recent nascut no tingui lesions cerebrals i augmenta la possibilitat que sobrevisqui sense discapacitats.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit