El taller d'escenografia dirigit per l'escenògraf Alfons Flores (conegut per la seva feina al teatre i a l'opera) serà la principal novetat del Workshopd'Olot, organitzat per RCR Arquitectes i la fundació Bunka (braç cultural i docent de RCR). De l'1 al 26 d'agost uns 80 arquitectes i estudiants d'arquitectura de 25 països treballaran projectes per aprendre i també per donar idees que després seran aprofitades per administracions.

El taller d'escenografia acollirà 11 alumnes que treballaran estructures d'arquitectura efímera destinada a esdeveniments com ara festes majors, aniversaris o recreacions.

Segons va explicar Ramon Folch (responsable de la Fundació Privada Bunka), «l'escenografia té una tradició tan antiga com l'arquitectura». En aquest sentit va dir que «el teatre grec també tenia escenografia». En canvi, va opinar que «la valoració que se'n fa és menor respecte a l'arquitectura» i va recordar la tradició catalana en escenografia i el bon nivells dels escenògrafs catalans actuals.

Vertebrats pel taller internacional d'estructura i paisatge, hi haurà 3 tallers més i 3 programes. «En cada sessió de treball -va assenyalar Folch- els alumnes analitzen un cas i imaginen una solució» i va afegir que «no la projecten, però sí treuen un concepte i una possibilitat de solucionar el tema». Els temes a solucionar seran l'estructuració del carrer Fontanella d'Olot com a eix de connexió entre el centre de la ciutat i el riu, l'aprofitament dels aiguamolls de la Moixina, com ubicar un refugi al volcà Santa Margarida de Santa Pau, i la recuperació de l'hort medieval del monestir de Vallbona de les Monges.

Font va explicar que l'hort de Vallbona de les Monges es conserva tal com era en el passat. Es tracta d'un espai de 2 hectàrees, del qual hauran d'estudiar els sistemes d'irrigació.

Pel que fa al refugi al volcà de Santa Margarida, va explicar: «És el concepte de refugi dins dels requisits del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa».

Els programes -segons Folch- seran activitats obertes a la ciutadania i als participants dels tallers. Per primera vegada hi haurà un programa de dansa.