Segueix-nos a les xarxes socials:

La xifra de beneficiaris gironins de la Llei de la Dependència creix lleument

La demarcació tanca el segon trimestre del 2016 amb 13.426 perceptors, 165 persones més que fa tres mesos

La xifra de gironins que es beneficien dels ajuts i les prestacions de la Llei de la Dependència ha repuntat lleugerament durant el segon trimestre de l'any i se situa ara en 13.426 persones. Segons les dades sobre el desplegament de la llei que publica trimestralment el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la xifra de perceptors amb què la demarcació va tancar el juny són 165 persones més que a finals d'aquest març, el que suposa un 1,24% més en tres mesos.

Al desembre del 2015, per primera vegada després d'onze trimestres consecutius caient, el nombre de dependents que perceben una prestació a les comarques gironines havia crescut respecte als tres mesos anteriors.

Al març, però, va tornar a retrocedir en 335 persones i ara repunta mínimament de nou, però sense arribar als nivells del desembre de 2015.

La tendència a l'alça d'aquest trimestre també es percep en el conjunt de Catalunya, on la xifra en aquests tres mesos ha crescut un 2%. Així, si durant el primer trimestre de l'any eren 137.610 els catalans que rebien una prestació, a 30 de juny han passat a ser 140.378, segons el darrer informe de la conselleria.

Pel que fa al perfil de les persones beneficiàries de la Llei de la Dependència, el 66% dels perceptors són dones i més de la meitat superen la vuitantena.

En relació al seu grau de dependència, 47.117 són dependents de Grau III, és a dir, grans dependents; 74.600 estan valorats amb el Grau II de dependents severs; i 18.661 estan classificats amb el Grau I, el grau de dependència moderada. Mentre que la xifra de perceptors dels Graus III i II ha disminuït respecte al trimestre anterior, el nombre de dependents del grau més lleu s'ha incrementat més d'un 20%, ja que al març eren 15.231.

La situació a l'Estat

Segons el darrer informe de l'Observatori Estatal de la Dependència, que elabora l'associació espanyola de directors i gerents de serveis socials i que han presentat aquest estiu, Catalunya és l'única comunitat que ha perdut beneficiaris de la Llei de la Dependència entre el juny del 2015 i juny del 2016. Mentre que la mitjana espanyola de l'increment va ser del 12,04%, a Catalunya es van reduir un 1,13%.

Segons les dades de l'entitat, Castella i Lleó encapçala la gestió de la dependència, amb les millors dades en temps d'atenció, increment d'atesos i menor nombre de desatesos.

En aquesta comunitat, l'espera per ser atès és d'1,2 mesos, mentre que la mitjana espanyola és de 4,3 anys i la catalana, per sobre dels deu anys, segons l'informe dels directors i gerents dels serveis socials.

L'estudi indica que el nombre de dependents atesos a l'Estat en el darrer any ha crescut en gairebé 89.000 persones, tot i que es manté una llista d'espera de 381.508 persones, i destaca les «extremes» diferències entre les comunitats autònomes, i davant els avanços de Castella i Lleó, «que ja ha culminat el procés d'incorporació de dependents moderats», Madrid, Astúries, la Rioja i les ciutats autònomes de Ceuta i Meilla, hi ha dos autonomies en «situació crítica»: són Canàries i Catalunya, amb llistes d'espera del 50 i el 40%.

Prem per veure més contingut per a tu