La xifra de gironins que es beneficien dels ajuts i les prestacions de la Llei de la Dependència ha repuntat lleugerament durant el segon trimestre de l'any i se situa ara en 13.426 persones. Segons les dades sobre el desplegament de la llei que publica trimestralment el departament de Treball, Afers Socials i Famílies, la xifra de perceptors amb què la demarcació va tancar el juny són 165 persones més que a finals d'aquest març, el que suposa un 1,24% més en tres mesos.

Al desembre del 2015, per primera vegada després d'onze trimestres consecutius caient, el nombre de dependents que perceben una prestació a les comarques gironines havia crescut respecte als tres mesos anteriors.

Al març, però, va tornar a retrocedir en 335 persones i ara repunta mínimament de nou, però sense arribar als nivells del desembre de 2015.

La tendència a l'alça d'aquest trimestre també es percep en el conjunt de Catalunya, on la xifra en aquests tres mesos ha crescut un 2%. Així, si durant el primer trimestre de l'any eren 137.610 els catalans que rebien una prestació, a 30 de juny han passat a ser 140.378, segons el darrer informe de la conselleria.

Pel que fa al perfil de les persones beneficiàries de la Llei de la Dependència, el 66% dels perceptors són dones i més de la meitat superen la vuitantena.

En relació al seu grau de dependència, 47.117 són dependents de Grau III, és a dir, grans dependents; 74.600 estan valorats amb el Grau II de dependents severs; i 18.661 estan classificats amb el Grau I, el grau de dependència moderada. Mentre que la xifra de perceptors dels Graus III i II ha disminuït respecte al trimestre anterior, el nombre de dependents del grau més lleu s'ha incrementat més d'un 20%, ja que al març eren 15.231.

La situació a l'Estat

Segons el darrer informe de l'Observatori Estatal de la Dependència, que elabora l'associació espanyola de directors i gerents de serveis socials i que han presentat aquest estiu, Catalunya és l'única comunitat que ha perdut beneficiaris de la Llei de la Dependència entre el juny del 2015 i juny del 2016. Mentre que la mitjana espanyola de l'increment va ser del 12,04%, a Catalunya es van reduir un 1,13%.

Segons les dades de l'entitat, Castella i Lleó encapçala la gestió de la dependència, amb les millors dades en temps d'atenció, increment d'atesos i menor nombre de desatesos.

En aquesta comunitat, l'espera per ser atès és d'1,2 mesos, mentre que la mitjana espanyola és de 4,3 anys i la catalana, per sobre dels deu anys, segons l'informe dels directors i gerents dels serveis socials.

L'estudi indica que el nombre de dependents atesos a l'Estat en el darrer any ha crescut en gairebé 89.000 persones, tot i que es manté una llista d'espera de 381.508 persones, i destaca les «extremes» diferències entre les comunitats autònomes, i davant els avanços de Castella i Lleó, «que ja ha culminat el procés d'incorporació de dependents moderats», Madrid, Astúries, la Rioja i les ciutats autònomes de Ceuta i Meilla, hi ha dos autonomies en «situació crítica»: són Canàries i Catalunya, amb llistes d'espera del 50 i el 40%.