Tot i que l'estació de l'estiu es va tancar dijous de la setmana passada, l'aigua del mar de l'Estartit ha marcat la temperatura rècord de tot l'any quan ja ha començat la tardor. Segons les observacions del meteoròleg Josep Pascual, el registre s'ha produït aquest cap de setmana; en concret, dissabte a menys de 50 centímetres de profunditat, amb una temperatura rècord de 23,68 graus. Pascual ha explicat que aquest registre és «notablement alt».

El meteoròleg ha apuntat que això es deu al fet que el gruix de l'aigua del mar de l'Estartit que és més proper a la superfície ha obtingut els darrers dies uns valors «força superiors» a la mitjana climàtica del període. Un clar exemple d'aquesta situació és que, malgrat que el rècord ha estat de 23,68 graus, la mitjana durant les mateixes dates -calculada a partir de les observacions efectuades entre 1973 i 2012- és de 20,42 graus (també a menys de 50 centímetres de profunditat).

Per tant, s'ha registrat una diferència de més de tres graus entre la temperatura rècord i la mitjana climàtica de les observacions fetes a una milla a llevant de les Illes Medes de l'Estartit. Així mateix, Pascual ha afegit que aquest rècord també es deu a altres elements, com els vents fluixos dels últims dies i els corrents marins provinents del sud. Una combinació que, segons el meteoròleg, ha ajudat a contribuir en l'escalfament de la temperatura de l'aigua del mar, que també ha viscut un augment de l'evaporació amb les tempestes de la setmana passada.

Temperatura més elevada

Segons les observacions de Josep Pascual -que fa amb el suport de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC) i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter (Generalitat de Catalunya)-, la temperatura de l'aigua del mar ha estat més elevada a finals d'aquest setembre. No només això, sinó que, tal com mostra el gràfic superior, la temperatura ha superat els valors de la mitjana climàtica 1973-2012 en la majoria dels mesos d'aquest any.

De fet, un període en el qual la temperatura de l'aigua del mar de l'Estartit s'ha situat per sota de la mitjana ha estat entre finals de juliol i principis d'agost. En canvi, el registre de la temperatura d'aquest setembre s'ha col·locat per sobre de la mitjana del període. Per acabar, Pascual ha remarcat que aquest rècord de finals de setembre ha superat els valors més alts de la temperatura de l'aigua del mar de l'Estartit d'aquest estiu: de 23,61 graus el 12 de juliol i de 23,60 graus el 2 de setembre.