01 de desembre de 2016
01.12.2016

La polèmica dels ajuntaments oberts en festiu es repetirà per la Constitució

Més d'una desena d'alcaldes gironins, com els de Viladamat, Sant Julià de Ramis i Celrà, aniran a treballar i també donaran l'opció de fer-ho als regidors i treballadors · Celrà canviarà el nom de la plaça Constitució en un acte amb Carme Forcadell

02.12.2016 | 07:04
L´Ajuntament de Verges el 12 d´octubre d´aquest any, quan va obrir malgrat ser festiu a l´Estat.

La polèmica dels ajuntaments oberts i treballant el passat 12 d'octubre es repetirà la setmana vinent, el dia 6 de desembre, coincident amb la festivitat de la Constitució. Més d'una desena d'alcaldes gironins aniran a treballar i també donaran l'opció de fer-ho als regidors i treballadors. Hi ha consistoris on s'obrirà amb normalitat com si fos un dia feiner i també hi haurà funcionaris atenent els veïns. Aquest és el cas de Viladamat, Sant Julià de Ramis i Celrà. En aquest últim municipi, a més, aprofitaran per canviar el nom de la plaça Constitució (on no hi ha veïns) pel de la poetessa Maria Mercè Marçal. A l'acte hi assistirà, entre d'altres, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. A Viladrau aprofitaran el dia per obrir portes i que els veïns puguin votar les diferents propostes dels pressupostos participatius. En el cas de Girona, ERC, CUP i CiU estan acabant de tancar un acte unitari. Malgrat que l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i alguns regidors aniran a treballar, l'ajuntament estarà tancat.

D'aquesta manera, la situació del passat 12-O, amb ajuntaments gironins oberts al públic, amb els càrrecs electes i algun treballador a la feina es repetirà el proper 6-D. Seguint la crida de l'AMI, diversos consistoris obriran portes i també organitzaran algunes activitats al municipi. Molts dels ajuntaments que opten per treballar són els mateixos que ja ho van fer el passat 12-O i que, posteriorment, van rebre requeriments de la Subdelegació del Govern espanyol per aquest fet.

A les comarques gironines, tots els ajuntaments governats per la CUP estaran oberts el dia de la Constitució. Es tracta de Celrà, Viladamat, Verges i Mieres. En el cas de Celrà i Viladamat també hi aniran treballadors, que tenen l'opció de canviar el dia i fer festa en un altre moment.

A Celrà, l'Ajuntament ha volgut fer coincidir el 6-D amb el dia que el poble deixarà de tenir una plaça que porta el nom de la Constitució. L'alcalde, Dani Cornellà, ja va anunciar que el canviaven pel de la poetessa Maria Mercè Marçal i argumentava que les diferents votacions al poble han deixat clar que Celrà és «clarament independentista». A més, en aquesta plaça –que està a mig urbanitzar– no hi ha veïns empadronats i, per tant, no s'hauran de fer canvis al registre. L'acte del canvi de nom es farà a les 12 del migdia i hi assistiran diputats de la CUP i Junts pel Sí i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L'Ajuntament també ha convidat la resta de partits representats a la cambra catalana. Tot l'equip de govern treballarà durant tot el dia.

A Viladamat aprofitaran el 6-D per penjar una estelada a l'entrada del poble i a Celrà també treballaran en l'organització de diferents activitats, on participaran els membres del govern.

Acte reivindicatiu

A la ciutat de Girona, ERC, la CUP i CiU treballen per organitzar un acte conjunt que tingui un caire reivindicatiu. La idea és donar-ne els detalls en els propers dies, quan cada partit ja ho hagi debatut i autoritzat en àmbit intern. A més, tots participaran en la lectura d'un manifest a les dotze del migdia a la plaça del Vi.

Mentrestant, a Viladrau aprofitaran el 6-D per celebrar la votació popular dels pressupostos participats. Per tant, l'ajuntament estarà obert i hi aniran tots els càrrecs electes. L'alcaldessa, Margarida Feliu (ERC), remarca que és «un bon dia» perquè els veïns escullin entre les propostes presentades i argumenta que, en ser festiu, donen més facilitats a les persones que estiuegen al poble per poder-hi anar i votar. Si algun funcionari decideix treballar, l'alcaldessa ha avançat que no facilitaran informació sobre això.

En el cas de Sant Julià de Ramis, l'ajuntament estarà obert i tots els regidors d'ERC –que governa amb Medinyà 1972– seran al seu lloc de feina. També ha decidit sumar-se a la iniciativa una treballadora, que serà a recepció. Per tant, com confirma l'alcalde, Marc Puigtió, els veïns podran fer els tràmits habituals d'un dia feiner.

A Castelló d'Empúries, el consistori estarà obert per als polítics. L'alcalde, Salvi Güell (ERC), ha confirmat que anirà a treballar i que també ho faran els regidors que així ho vulguin. Reconeix que no han arribat a cap acord amb els treballadors però que si algú decideix anar a treballar, és una decisió personal. En el cas que un veí vulgui fer qualsevol consulta, els mateixos regidors l'atendran.

A Bàscara, l'alcalde, Narcís Saurina (ERC), també anirà a treballar i la porta de l'Ajuntament estarà oberta per als regidors que ho vulguin. L'alcalde avança que si algun ciutadà s'adreça al consistori, l'atendran, però que no hi haurà disponibilitat de fer cap tràmit. Pel que fa a Salt, on ERC governa amb IPS-CUP, no hi haurà atenció al públic però el consistori estarà obert per a l'alcalde i els regidors que vulguin anar a treballar.

El mateix passarà a Palau de Santa Eulàlia, on els dimarts habitualment el consistori està tancat perquè l'atenció al públic es fa els dimecres i els dijous. L'alcalde, Xavier Camps (ERC), ha dit que l'ajuntament estarà disponible per als càrrecs electes. A Begur, el consistori també estarà disponible per als càrrecs que hi vulguin anar a treballar o tenir reunions, però no estarà obert al públic ni tampoc hi haurà treballadors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema