L'investigador empordanès Jordi Barretina Ginesta, que des de fa més d'una dècada feia recerca contra el càncer als Estats Units, és el nou director de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi. Barretina (Viladamat, 1976) va arribar fa una setmana a Girona provinent de Cambridge (Massachusetts), on exercia com a cap del Laboratori de Recerca Oncològica Translacional als Instituts de Recerca Biomèdica de Novartis, per substituir l'anterior director de l'Idibgi, Albert Barberà, que des de fa un any, lidera el Biocat.

Barretina és llicenciat i doctor en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després de fer la tesi sobre la sida a l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa de Can Ruti, el 2005 va marxar cap als Estats Units per començar la seva recerca en càncer al Dana-Farber Cancer Institute (Harvard Medical School) de Boston com a investigador postdoctoral. Allà va desenvolupar el Sarcoma Genome Project i va descobrir diverses alteracions genòmiques específiques que donaven lloc a dianes per a noves teràpies dirigides per als sarcomes de teixits tous.

Posteriorment, al 2008, va passar a formar part del Broad Institute of Harvard and MIT a Cambridge com a coordinador de l´Enciclopèdia de Línies Cel·lulars de Càncer, un projecte finançat per Novartis que descrivia les alteracions genètiques de més de mil tipus de cèl·lules tumorals.

El 2011, un cop acabada la primera fase del projecte i assegurat el finançament per a la segona, Barretina es va incorporar a Novartis com a cap del Laboratori de Recerca Oncològica Translacional als Instituts d´Investigació Biomèdica de la companyia a Cambrige, un càrrec que ha mantingut fins que s´ha incorporat ara a l´institut de recerca que hi ha al parc hospitalari Martí i Julià de Salt i que l´any passat va ser reconegut com el millor centre d´investigació en salut de l´Estat segons el prestigiós rànquing Scimago.

El nou director de l´Idibgi destaca que la investigació que es fa a Girona és «de molt bon nivell» i de cara als propers anys, es proposa consolidar la feina feta fins ara i «seguir treballant en les principals línies de recerca de l´institut», a més d´intentar donar-los més visibilitat. Barretina, que ahir era a la presentació de Girona Solidària, va ressaltar la necessitat d´apostar per «projectes concrets» i d´estendre llaços amb el sector privat i els filantrops particulars per trobar més finançament.