Un equip de cinc alumnes de quart curs d´Educació Secundària Obligatòria (ESO) de l´institut-escola Francesc Cambó de Verges ha guanyat la Fase Final Nacional de la Vex Robotics Competition, un campionat de robòtica educativa d´àmbit internacional.

Els sis escolars gironins que formaven l´equip es van enfrontar als quinze restants en la categoria d´escolars de 12 a 18 anys. Ara, ho hauran de fer amb equips d´arreu del món a la final que, a l´abril, se celebrarà a Kentucky, als Estats Units. Un dels reptes és ara trobar el finançament per fer front a les despeses del viatge. En la categoria universitària van guanyar l´equip de l´Escola Vedruna de Terrassa.

Els escolars participen dels tallers que organitza l´empresa Innova´t Educació. Durant quatre mesos han treballat en un robot que havia de ser capaç de superar una sèrie de proves. Després, passar les fases prèvies eliminatòries, les dues darreres setmanes a Barcelona i a Girona; i aquest diumenge han participat en la Final Nacional Vex Robotics, que se celebrava a l´Escola Vedruna-Vall de Terrassa. Hi competien 22 equips en dues categories: la High School, per alumnes de 12 a 18 anys, de la que formaven part els de Verges, i la VEX U, per a universitaris.

Assolir el repte i ràpidament

Els robots s´elaboren amb components propis del sistema Vex Robòtics, que són els més complexos, metàl·lics i amb unes mides determinades, tal com va explicar el director d´Innova´t, Dani Martín.

La prova consistia a jugar una mena de partit en un terreny de joc amb objectes, uns cubs i estrelles de 30 per 30 centímetres, que s´havien de recollir i llançar al camp contrari. El centre del camp estava dividit per una tanca. Guanyava el que realitzava la tasca en el menor temps. Els participants obtenien més punts si el robot era capaç de penjar-se d´un pal quan acabava. El de Verges ho va fer en totes les proves i Martín va explicar que el motiu va ser que és «molt lleuger». Un robot fabricat «amb cent euros en ferro i íntegrament d´alumini, molt minimalista, capaç de penjar-se, és una de les coses que dóna molts punts».

La competició consta de dues parts. En una primera es fa una mena de lligueta en què, per sorteig, es disputen partides amb algun dels setze equips participants per tal d´anar obtenint punts. Dani Martín va explicar que, per exemple, «als nostres se´ls va trencar un dels robots i van perdre la final però no només valoren la final, sinó tot el recorregut, la programació i el disseny del robot, fins a obtenir el Premi Excel·lència que et permet anar a la final a Kentucky».

L´únic de Girona i dos de l´Estat

Ara els estudiants s´han de preparar per a la final, on només hi haurà dos equips de l´Estat, ells i els universitaris de l´escola Vedruna. Un dels reptes que també hauran de superar és aconseguir els diners per les despeses que comporta el viatge, perquè les families no hagin de fer-hi front i tots els membres de l´equip puguin assistir-hi.