Segueix-nos a les xarxes socials:

REE rebutja les sis opcions del Govern al ramal de la MAT a Riudarenes

La companyia afirma que cap alternativa és viable i manté la línia aèria pel mig de les Guilleries

Red Eléctrica (REE) ja ha donat resposta a l'estudi del ramal de la línia elèctrica de Molt Alta Tensió (MAT) a Riudarenes que la Generalitat va encarregar al Col·legi d'Enginyers. A l'escrit que ha tramès al Govern, la companyia no veu viable cap de les sis alternatives que es proposaven i es manté ferma en què el projecte que ha de tirar endavant és el que hi havia fins ara sobre la taula. És a dir, el de fer passar la línia aèria pel mig de les Guilleries.

El delegat de Red Eléctrica a Catalunya, Lluís Pinós, diu que a l'hora de tombar les sis alternatives «s'han tingut en compte tots els condicionants» i assegura que la pilota, a hores d'ara, es troba al teulat de la Generalitat. D'altra banda, a les comarques gironines, la companyia ja ha començat a aixecar la subestació dels 400 kV a Sant Julià de Ramis, batejada com «La Farga», i ha començat els treballs previs per desmantellar les línies que passaran compactades per les torres de la MAT.

D'entrada, l'estudi de la Generalitat, ja deixava clares dues coses: que a Riudarenes hi havia d'anar una subestació per alimentar el TAV, i que soterrar el ramal projectat enmig de les Guilleries era pràcticament una quimera. A partir d'aquí, l'informe recollia fins a sis alternatives. Entre aquestes, hi havia estendre noves línies de 400 ó 220 kV que sortissin de la subestació de la MAT a Bescanó, aprofitant el corredor d'infraestructures, o reforçar la tensió de línies ja existents de 132 kV.

La Generalitat, quan va presentar l'estudi al juliol, es va posicionar obertament per una de les opcions: la que passava per apujar fins als 220 kV la tensió de la línia existent de 132 que discorre per Juià, Salt i La Roca. En paral·lel, el Govern també va anunciar que paralitzava la tramitació del ramal de la MAT a Riudarenes i va passar la pilota a Red Eléctrica, instant-la a analitzar l'estudi i asseure's a negociar. Ara, la companyia ja ha fet arribar la seva resposta.

El delegat de Red Eléctrica a Catalunya va explicar que, després d'analitzar cada alternativa, les han descartades totes i cadascuna d'elles. «Des del nostre punt de vista, la solució que compleix amb tots els requisits és la línia aèria de 400 kV per les Guilleries», va dir Pinós.

Descartades ja totes les opcions que no tinguin 400.000 volts, Red Eléctrica també rebutja estendre aquesta línia des de la subestació de Bescanó i fer-la passar pel corredor d'infraestructures perquè «seria molt complicat». Sobretot, atenent a la població que viu a la zona i als equipaments -allà hi ha l'aeroport-, cosa que en alguns punts faria gairebé impossible respectar les distàncies amb els habitatges. Ara, la companyia insta la Generalitat a moure fitxa.

Prem per veure més contingut per a tu