El programa de cribratge de càncer de còlon i recte ha permès detectar precoçment 33 tumors colorectals a la Garrotxa i el Ripollès. El pla de detecció precoç, una eina bàsica per millorar el pronòstic d´un càncer que s´ha convertit en la segona causa de mort per aquesta malaltia a Catalunya, es va començar a desplegar a les dues comarques al gener del 2015 i ja s´ha implantat a totes les àrees bàsiques de la zona, per això ahir es va celebrar una jornada per avaluar els resultats de la primera ronda.

El programa de detecció precoç que impulsa el Departament de Salut es realitza a partir d´una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang oculta a la femta. S´ha anat implantant per comarques -a finals d´any ja s´haurà estès a tota la demarcació- i la participació és bianual i voluntària prèvia invitació. La conselleria convida la població de risc -homes i dones d´entre 50 i 69 anys- mitjançant una carta on se´ls explica com participar-hi. Amb aquesta carta, els convidats s´han de dirigir a la farmàcia, on els informen de com recollir la mostra i se´ls entrega el kit de recollida.

El Departament de Salut ha convidat 21.986 persones de les dues comarques, de les quals finalment hi han participat 10.183, és a dir, el 48,5%, una xifra que es troba dins els estàndards, segons el responsable de l'oficina tècnica del programa, Josep Costa.

A la Garrotxa hi han participat 6.860 persones del conjunt de les convidades a participar, que representa un 48,75%. Per la seva banda, al Ripollès hi ha participat 3.323 persones, és a dir, el 48% de les convidats.

La majoria de la gent que hi participa donen un resultat negatiu al test de sang oculta. Els que han obtingut un resultat positiu al test han estat derivats al seu hospital comarcal per fer-se una colonoscòpia per confirmar o descartar una lesió. L´hospital d´Olot ha realitzat 446 colonoscòpies, mentre que el de Campdevànol n´ha fet 178.

Aquestes proves diagnòstiques han permès detectar 22 càncers invasius la Garrotxa i 11 al Ripollès, dada que representa una taxa de detecció de càncer de 3 per 1.000 persones cribrades.

Cada any a Catalunya es diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte, la majoria dels quals es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg, probablement de 10 o més anys, fet que permet detectar precoçment el càncer i millorar-ne el pronòstic.