Un grup de veïns de les Llosses, una població d'uns 200 habitants de la comarca el Ripollès, han presentat a l'Ajuntament fins a 90 signatures de 46 habitatges (i encara en recullen més) en contra del polèmic Biomusicat, el festival de música electrònica -encara pendent d'autorització- que es podria celebrar al juliol en una finca forestal del municipi. L'esdeveniment reuniria unes 2.000 persones, fet que multiplicaria per deu la població durant els quatre o cinc dies del festival i que els veïns veuen com una «rave» encoberta.

En el text que acompanya les signatures, els veïns, «assabentats de la possibilitat que se celebri un festival de música electrònica per a 2.000 persones a la ?nca Baborés el proper mes de juliol», demanen a l'Ajuntament «que rebutgi la proposta» i que «no s'otorgui el permís» per organitzar el festival.

En concret, exposen quatre motius. En primer lloc, pel «cost social», ja que « el festival no té res a veure amb el tarannà del poble», un municipi «rural», i «creiem que els que hi vivim o hi treballem hem de potenciar activitats que ajudin a mantenir i respectar el seu caràcter». En segon lloc, pel «cost econòmic». En aquest sentit, argumenten que les Llosses té com a activitats econòmiques principals «la ramaderia i el turisme familiar» i el festival «pot afectar negativament aquestes activitats, així com donar una imatge equivocada del municipi».

En quart lloc, s'hi manifesten en contra pel «cost ecològic». «El soroll, el trànsit i la massi?cació que suposaria el festival, tindria sens dubte conseqüències mediambientals», asseguren. A més, «fins al moment, l'administració no està sent capaç de gestionar l'impacte del turisme massiu a les rieres a l'estiu i durant la temporada de bolets» i «no té cap sentit ampliar el problema voluntàriament». Finalment, retreuen que o suposaria «cap retorn retorn positiu, ni cultural ni econòmic» per al poble i que «els veïns més propers en patiran» el «soroll, el trànsit i la massi?cació». A banda de les firmes, els veïns han demanat reunir-se amb l'alcalde.

La finca on es preveu organitzar el festival es troba a la muntanya i a uns 2,5 km de la carretera C-26. De fet, el camí per accedir a la finca passa pel costat d'uns terrenys d'acampada utilitzats a l'estiu pels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, els quals organitzen activitats infantils i juvenils, prop també d'uns terrenys on es podria ubicar l'aparcament del festival.

El festival es va celebrar ja l'any passat a Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, i els veïns de les Llosses s'hi mostren totalment en contra també en base a l'experència d'aquest precedent.

Per la seva part, l'alcalde, David Serrat, va confirmar en declaracions a l'ACN que encara no han tramitat formalment cap permís, però que no era competència de l'ajuntament autoritzar o no l'activitat. «Es tracta de sòl no urbanitzable i nosaltres haurem de posar-ho en coneixement d'Urbanisme, que és qui té l'última paraula», segons va manifestar.