El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l'Edificació de Girona va celebrar ahir al vespre la seva XXII Jornada Jurídica. Aquesta trobada, que va tenir lloc a la sala d'actes de l'edifici La Punxa, va comptar amb la participació de tres magistrats de l'Audiència de Girona per debatre aspectes jurídics, sobretot relacionats amb la responsabilitat civil a la construcció. El president del Col·legi d'Aparelladors, Miquel Vendrell, va explicar que, després de tres anys sense fer una Jornada Jurídica, l'entitat ha reprès l'activitat, que enguany s'ha centrat en tres qüestions: la llei d'arquitectura catalana, la responsabilitat de la llei d'ordenació de l'edificació i el delicte de falsedat en documentació pública i privada.

El president de la secció segona de l'Audiència, José Isidro Rey, va explicar que el projecte de llei d'arquitectura catalana incideix en la qualitat de l'arquitectura i en el seu foment, amb l'objectiu que l'edificació adquireixi una millora. En aquest sentit, considera l'arquitectura com una funció d'interès públic. Rey va apuntar que el projecte de llei també valora les modalitats de contractació, en l'àmbit d'un organisme públic. Pel que fa a la responsabilitat de la llei d'ordenació, ho va tractar el magistrat de la secció segona de l'Audiència Joaquim Miguel Fernández. D'una banda, Fernández va posar sobre la taula si un incompliment en el codi tècnic de l'edificació pot generar una responsabilitat. De l'altra, quant pot durar la responsabilitat d'una contractació.

Per acabar, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va parlar del delicte de falsedat en document públic i privat. Lacaba va posar de manifest que els tècnics municipals s'enfronten a cometre un delicte de falsedat, amb l'agreujant que, a part de la responsabilitat penal (que pot ser de presó o multa), també es pot imposar una inhabilitació a poder seguir exercint. En paral·lel, el president de l'Audiència va remarcar que, des que es va suprimir el visat obligatori, el col·legi no sempre intervé ni controla una obra. Lacaba va concloure que la XXII Jornada Jurídica del Col·legi d'Aparelladors s'ha centrat en qüestions de «rabiosa actualitat» que no es basen «en supòsits de laboratoris».