La xacra de la violència masclista segueix a l'alça a les comarques de Girona, on han augmentat tant les denúncies com el nombre de víctimes ateses per la policia i de detinguts. Aquest increment és especialment accentuat en els maltractaments que s'emmarquen en l'àmbit de la parella, amb 808 denúncies i 795 víctimes durant la primera meitat de l'any; 444 i 443 més, respectivament, que al tancament del primer trimestre.

Però la violència contra les dones també creix en l'àmbit familiar, on la víctima és maltractada per algun dels seus membres. Fins al juny, i segons dades del Departament d'Interior, a Girona s'havien presentat 129 denúncies -71 més que al març-, s'havien atès 147 dones -79 més- i s'havien detingut 49 persones, 6 d'elles menors d'edat -en front dels 18 detinguts el primer trimestre, amb un sol menor.

Sumant les dues modalitats de violència masclista tipificades per la Generalitat, al conjunt de Girona s'han atès 942 víctimes, s'han presentat 937 denúncies i s'han detingut 342 persones en el transcurs del primer semestre de l'any.

Només per darrere de Barcelona

Les xifres més elevades es troben en el balanç de la violència masclista en l'àmbit de la parella, ho siguin o no quan es produeix l'agressió o l'assetjament. I destaca el fet que, després de Barcelona i de la seva àrea metropolitana, el major nombre de víctimes ateses per la policia aquest 2017 estan a les comarques de Girona. El primer semestre de l'any, la policia ha arrestat 293 maltractadors en municipis gironins -169 més que al març-, un d'ells menor; mentre que a Catalunya n'ha detingut 2.754, 17 de menys de 18 anys. Pel que fa a víctimes mortals, se n'han produït 4, cap a Girona.

Més trencaments de condemna

Una altra dada significativa aportada pel Departament d'Interior és si l'autor dels maltractaments ha trencat una ordre d'allunyament dictaminada per un jutjat o alguna altra mesura penal, cautelar o definitiva, per protegir la víctima. A Girona, entre gener i juny, aquesta situació s'ha produït 103 vegades; més del doble del que s'havia registrat durant el primer trimestre de 2017. Si s'observen les dades catalanes, des del començament d'any s'han produït 800 accions contra les dones que han implicat trencar una condemna.