Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), ahir es va activar l'alerta per les altes temperatures a vint-i-quatre províncies de l'Estat espanyol. Concretament al territori català, es va encendre l'alarma groga de precaució a les províncies de Girona, Lleida i Tarragona amb una previsió d'assolir 36 graus al cor del migdia. Els experts apunten que la calor va arribar al pic d'aquesta setmana ahir divendres, motiu pel qual el Servei Meteorològic de Catalunya va llançar l'avís. Aquesta, però, va ser de poca durada perquè els meteoròlegs van preveure un descens dels termòmetres a partir del vespre a causa de l'entrada d'un front fred. Avui es preveu que l'escalfor es moderi i decreixi, amb ruixats residuals a zones del Pirineu i punts del nord-est.

Els catalans es van llevar ahir amb un cel assolellat en general, excepte alguns núvols baixos que van decorar el cel de diferents indrets del sud de la Costa Daurada. Cap al migdia, tres de les quatre províncies catalanes, Girona, Lleida i Tarragona, van fer volar la bandera groga per les altes temperatures. Al llarg de la setmana, les mínimes van pujar respecte a l'anterior front fred i les màximes van ascendir un esglaó més de l'habitual, ja que va arribar a rascar els 38 graus en algunes localitats. Girona estava sota l'alerta d'assolir els 36. Per això, i amb vistes al protocol de prevenció, es va emetre l'avís per calor a diverses comarques.

A partir del migdia, en algunes poblacions de Catalunya ja es va començar a fer evident el nou front de contrast, acompanyat de núvols d'evolució que van derivar en precipitacions i tempestes concentrades als voltants dels Pirineus. Els especialistes van difondre que a última hora, la nuvolositat ja s'hauria repartit per gran part del territori. A banda dels Pirineus, també estava previst que en alguns punts d'interior apareguessin ruixats en caure la tarda i al llarg de la matinada, però es quedarien sols amb fenòmens aïllats i de poca rellevància.

Avui notarem un ambient generalment més fresc. El cel no serà serè del tot, es preveu que caiguin ruixats de forma puntual i que bufi la tramuntana amb força a la comarca de l'Empordà i el mestral a les Terres de l'Ebre. El front farà que les temperatures baixin entre dos i quatre graus respecte ahir en molts indrets, principalment a punts de l'interior de la demarcació de Girona i del nord de Barcelona. El sol tornarà a treure el cap el diumenge fent que les temperatures es recuperin una mica.

Alertes arreu de l'Estat

Pel que fa a la resta de l'Estat, ahir les alertes van ser majoritàries. Una de les comunitats més afectades per l'increment dels nivells del termòmetre va ser Andalusia, on es va llançar l'alerta taronja a Còrdoba i a la vall del Guadalquivir situat a Jaén, contemplant la possibilitat d'arribar als 42 graus. També es van activar les alarmes, en aquest cas de tipus groc, a Granada, Huelva, Sevilla i Màlaga, podent assolir tranquil·lament els 39 graus. Excepte Andalusia, la resta de les comunitats van estar en alerta groga. Per exemple, Aragó va encendre les llumetes amb previsió d'arribar als 36 graus a Osca, Terol i Saragossa. Per proximitat, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana també van activar aquest grau d'alerta, la segona amb opcions de fregar els 39 graus.