L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assegura que l'any passat la província de Girona va regenerar uns 6,6hm3 d'aigua, xifra que representa un increment del 0,5% respecte a les dades recollides durant el 2015. La majoria de les depuradores que, a partir d'una tècnica específica, netegen i purifiquen l'aigua depurada es concentren sobretot a la regió nord-est de la demarcació, focalment a les dues comarques empordaneses i a La Selva. L'ACA constata que les principals centrals que realitzen les tasques depuratives es localitzen a Blanes, Cadaqués, Castell-Platja d'Aro, Colera, Empuriabrava, Palamós, Pals, Port de la Selva, Portbou, Roses, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar.

Aquest lleuger increment no només s'ha observat a escala gironina, sinó que la puja també es reprodueix en les dades generals del principat. L'ACA constata que Catalunya ha reutilitzat durant el 2016 un total de 30,5hm3 d'aigua regenerada, un cabal que suposa un augment de prop del 4% si ho comparem amb el 2015. L'aigua reciclada és un recurs que s'obté a partir de l'aplicació d'un tractament terciari avançat després que el líquid hagi estat depurat anteriorment. L'aigua neta resultant es destina fonamentalment al reg agrícola de zones urbanes i camps de golf, a la neteja de carrers, a la recàrrega d'aqüífers, a la generació de cabals de manteniment i usos industrials, entre altres aplicacions. D'aquesta manera, els experts asseguren que s'evita extreure del medi els 30,5hm3 dels consums que s'abasteixen amb l'aigua reutilitzada amb el consegüent benefici mediambiental. Dels 30,5hm3 emprats, 19,1 (62%) s'han destinat a usos ambientals; 5,2 (17%) a usos recreatius; 2 (6%) a usos agrícoles; 3,9 (13%) a usos industrials; i 0,3 (2%) a usos municipals. Valorant aquest ball de xifres i establint comparacions amb anys anteriors, l'Agència Catalana de l'Aigua arriba a la conclusió que cal tenir en compte que sobretot s'han incrementat els volums reutilitzats en tasques agrícoles, recreatives, municipals i ambientals.

Usos industrials a l'alça

L'ACA assegura que l'estudi de les darreres temporades evidencia un creixement continuat en l'ús industrial de l'aigua regenerada. Personal de la institució sosté que l'augment més rellevant durant el 2016 s'observa en aquest tipus d'activitat, fet que provoca un important increment de la producció d'aigua regenerada del terciari de la depuradora de Vila-seca i Salou, municipis del Tarragonès, que ha passat d'1,37hm3 el 2013, a 2,4hm3 el 2014 i 3,5hm3 el 2015, unes últimes dades similars als 4hm3 comptabilitzats l'any passat.

Segons l'Agència, el volum màxim d'aigua regenerada es va assolir entre els anys 2007 i 2008, coincidint amb la severa sequera arreu de Catalunya que va comportar un alt volum de líquid reutilitzat per a usos ambientals. En els últims anys, no ha estat necessària una producció creixent en aquest àmbit, sinó que l'accent s'ha posat en una puja dels usos industrials, afavorint així un alliberament de recursos que es podran destinar a l'abastament domèstic.