La Guàrdia Civil de Girona ha desmantellat un grup criminal que estava assentat entre Girona i Barcelona. Aquesta banda va arribar a blanquejar i va estafar més de 31 milions d'euros a Hisenda.

Els agents han imputat quatre persones, que són investigades com a presumptes autors de delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, falsedat documental i estafa. Segons la policia, els investigats haurien utilitzat fins a 18 persones com a testafer­ros per cometre els delictes. Entre aquests, menors d’edat.

L'operació policial es remunta a l'any 2015 i i es va explotar sota el nom d'Operació Residencial aquest 27 de setembre passat. Va acabar amb la imputació de quatre persones.

Els agents, quan van començar a investigar la banda ara fa dos anys, tenien coneixement que un grup criminal situat entre la província de Girona i Barcelona estaria utilitzant un entramat de més de 20 empreses amb l’objectiu d’estafar Hisenda.

Entre aquestes companyies, segons ha pogut comprovar la Guàrdia Civil, n'hi ha de compra venda de vehicles, gestories, immobiliàries, entre d’altres. A més, van descobrir que aquestes empreses eren majoritàriament inactives i amb seus socials falses. A més, posaven testaferros com a administradors.

Comptes a nom de menors

Per tal de cometre la defraudació, els investigats simulaven transaccions comercials fictícies. Per aconseguir-ho emetien factures falses i així defraudaven l'IVA.

A més, per evitar ser enxampats enviaven diners a l'Argentina, però sempre per sota dels 3.000 euros. I també utilitzaven comptes bancaris a nom de menors d’edat per sol·licitar crèdits bancaris que després no retornaven.

Els agents van arribar a descobrir que l'organització havia aconseguit entre estafes, blanqueig de capitals i frau a la Hisenda Pública fins a 31,1 milions d'euros.

La investigació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 de Santa Coloma de Farners, punt on la Guàrdia Civil ha lliurat les diligències instruïdes.