La Fundació Ulls del Món tancarà l'any 2017 havent fet possible que unes 1.500 dones de països en vies de desenvolupament siguin operades de cataractes, la principal causa de ceguesa evitable. I és que tres de cada quatre casos de ceguesa que es produeixen en aquests països es podrien curar o prevenir fàcilment i d'aquests com a mínim un terç són a causa de cataractes no operades. Així es desprèn del nou Atles de la visió, un directori mundial sobre la ceguesa i la discapacitat visual fet públic per l'Agència Internacional per a la Prevenció de la Ceguesa. L'atles també indica que la ceguesa i els defectes visuals greus causats per cataractes són més comuns en dones que en homes.

Ho constata també un estudi dut a terme per l'ONG Ulls del Món en una regió del sud de Moçambic, feta amb 3.000 persones de 50 anys o més. Els habitants de Moçambic d'aquesta franja d'edat amb ceguesa multipliquen per deu la proporció d'espanyols que superen els 50 i són invidents. La causa, en un 58% dels casos, són unes cataractes que es podrien haver operat. I la proporció de dones és més elevada tant en els casos de ceguesa com en els de discapacitat visual moderada o greu, que l'estudi també analitza.

Les dones solen tenir menys possibilitats de desplaçar-se que els homes o fins i tot es considera menys necessari que elles siguin intervingudes quirúrgicament.

Enguany, de totes les intervencions de cataractes que l'ONG ha ajudat a dur a terme a Moçambic, Mali, camps de refugiats i refugiades sahrauís d'Algèria i Bolívia, unes 1.500, ben bé la meitat, han sigut en dones o nenes.