El Servei de Vigilància de Besalú ha penjat cartells a les botigues i ha fet visites al col·lectiu de veïns de més edat sobre els perills de la venda abusiva de productes de sanitat Alerten que evitin donar informació de les seves patologies mèdiques als enquestadors que els fan preguntes a les portes dels hospitals i dels centres d'atenció primària.

L'alarma recent tenia el precedent de la venda abusiva d'un matalàs sanitari a una veïna per valor de 3.000 euros que va tenir lloc fa unes setmanes. Encara una altra veïna va quedar a la ratlla de comprar-ne un altre. Sort que la darrera es va queixar a l'Ajuntament i la venda no va quedar tancada. Les operacions es van fer al grup d'habitatges situats a la carretera de Beuda.

Enquesta «innocent»

La compravenda del matalàs va ser feta sobre la base de les dades obtingudes en una enquesta d'aparença innocent davant d'un centre sanitari.

Amb les dades donades, van trucar a la persona malalta i van concertar una entrevista personal. La van visitar i amb arguments basats en la informació donada en el moment de l'enquesta li van vendre el matalàs.

En aquest cas va ser un matalàs sanitari, però hi ha hagut vendes d'aparells que milloren la circulació de les cames i d'altres. Els venedors cobren al comptat o fan un crèdit que conté penalitzacions en el cas que el client no compleixi amb els pagaments. Els vigilants avisen la gent que abans de fer cas d'una trucada relacionada amb salut, comprovin al centre d'assistència primària si la visita és certa.

En el cas que els venedors prenguin la identitat del personal dels serveis de salut de la Generalitat, la venda és considerada una estafa i en conseqüència és un delicte que pot ser denunciat als Mossos d'Esquadra

També són il·legals les enquestes fetes sobre la base de dir que són destinades a informació per als serveis sanitàris de la Generalitat. Si la venda s'efectua amb una identitat verídica és legal però hi ha la possibilitat d'anar al servei d'atenció al consumidor del Consell Comarcal. En aquest cas de la Garrotxa.

Servei de vigilància

Des de finals del 2016, Besalú és l'única localitat petita de la Garrotxa que disposa de servei de vigilància. Besalú és l'única localitat petita de la Garrotxa que disposa de servei de vigilància.Des de l'activació del servei, les pràctiques de venda abusiva i la presència de falsos inspectors del gas s'ha reduït considerablement.

L'Ajuntament de Besalú va posar el servei per tal de cobrir les necessitats de les persones de més edat i més vulnerables a situacions de venda abusiva, estafa o, fins i tot, robatoris. També han reduït els mals aparcaments al centre de la vila.