12 de abril de 2018
12.04.2018

Busquen joves que puguin rellevar els garrotxins que es jubilen

L'Ajuntament d'Olot organitza trobades entre professionals qualificats i empresaris

12.04.2018 | 11:05
L´alcalde d´Olot, Josep Maria Corominas, explica l´estudi. DdG

L'estudi del mercat de treball de la Garrotxa, presentat fa pocs dies, posa de manifest la necessitat d'atraure a la comarca joves que agafin el relleu de la població en edat de treballar. És una de les conclusions de l'informe encarregat per l'agència de promoció Dimami'G d'Olot.

Les projeccions demogràfiques a la comarca preveuen en tots els escenaris una pèrdua de població important en els anys vinents i per tant una reducció i envelliment de la força del treball.

Amb relació a l'atur, malgrat que els registres actuals són molt positius en general, sí que la incidència segueix sent elevada en determinats casos com, per exemple, entre els majors de 55 anys i els nouvinguts i en alguns casos s'intensifica la seva situació de vulnerabilitat.

El perfil mitjà d'una persona desocupada a la Garrotxa és el d'una persona de més de 49 anys, sense estudis professionalitzadors i que ha treballat anteriorment en feines sense qualificació. Amb relació a la nova contractació s'observa que la temporalitat no és un només fenomen exclusiu dels col·lectius més joves i afecta sobretot als col·lectius amb menor qualificació.

Així doncs aquest estudi planteja els següents reptes. Per una banda mobilitzar més mà d'obra, sobretot joves, persones qualificades i professionals de la indústria. En aquest sentit accions com els speed datings serveixen per donar a conèixer les ofertes de les empreses de la Garrotxa i que aquestes puguin veure molts perfils de candidats que s'ajusten al perfil desitjat.

Amb quatre speed Datings organitzats (dedicats a buscar professionals qualificats per al sector industrial, l'hostaleria, les activitats turístiques i els supermercats) s'han fet un total de 29 noves contractacions.

Per altra, cal treballar per reduir la vulnerabilitat i millorar l'ocupabilitat dels col·lectius encara desocupats i dels treballadors amb poca qualificació o en situacions precàries.

Accions com els programes que es porten a terme des dels serveis d'ocupació de les Mates que ofereixen itineraris integrals d'orientació per competències, formació i inserció a aquests col·lectius, així com una prova pilot per la inserció de persones de molt baixa ocupabilitat o l'estudi de possibles idees de negoci que puguin donar sortida laboral a aquestes persones s'orienten a donar resposta a aquestes necessitats.

Fem Ocupació per a Joves

Entre les accions realitzades també destaca el programa Fem Ocupació per a Joves, el programa dirigit a nois i noies de la Garrotxa amb estudis d'ESO, CFGM o Batxillerat i que no treballen ni estudien.

El programa subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social ha tingut, fins al moment, una participació de 16 empreses i 38 joves, amb una inserció de prop del 70%. També tenen un programa per a gent de 60 anys.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook