Uns 380 infants gironins i les seves famílies han participat en els primers quatre anys d'implantació del programa contra l'obesitat infantil La iniciativa Nen@s en Moviment, que actualment es desenvolupa en 25 municipis de la demarcació, treballa amb els infants i les seves famílies per promoure els hàbits de salut i reduir l'obesitat.

Iniciat als CAPs de Figueres i Llagostera per després anar-se estenent a tots els centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), el pla ha comportat formar 70 professionals sanitaris de pediatria i d'infermeria. En aquest temps s'han realitzat 46 grups psicoeducatius, és a dir, grups de teràpia grupal- en què s'han abordat qüestions com l'alimentació, l'autoestima o els estils de vida.

Ahir, prop d'un centenar de professionals de la salut, tècnics de lleure i professors van participar en la segona Jornada Nen@s en Moviment, organitzada per l'ICS l'IAS i l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, i que va servir per fer balanç dels resultats obtinguts des que es va posar en marxa l'any 2014, tant en els infants participants com en les seves famílies.

Per avaluar el programa s'han analitzat i comparat les dades registrades a l'inici de la intervenció i al cap d'un any d'acabar la teràpia d'un total de 193 infants (102 nens i 91 nenes) amb edats compreses entre els 7 i els 12 anys, que cursaven educació primària (de tercer a sisè) o primer d'ESO. Els resultats evidencien una reducció de l'índex de massa corporal, un increment de l'activitat física i una millora en la seva autoestima.

I és que programa aborda la conducta i els hàbits dels nens, així com els del seu entorn familiar, treballant qüestions com els canvis nutricionals, emocionals i d'estils de vida. Pares, professors, monitors de lleure i professionals de la salut s'hi impliquen per, des de l'espai natural de la criatura, abordar la situació per ajudar-lo a triar les opcions més sanes. La teràpia de grup es fa a les escoles, en paral·lel pares i infants.

Millores en infants i pares

A l'inici del pla, les dades recollides evidenciaven que un 5,8% dels nens tenien un índex de massa corporal considerat normal (normopès), un 34,4% tenien sobrepès i un 59,8% presentaven obesitat. Les dades recollides al cap d'un any de finalitzar el programa revelaven que un 13% dels participants estava dins del pes normal, un 40% tenia sobrepès i un 46,6%, obesitat.

Pel que fa a la valoració de la qualitat de la dieta mediterrània, s'observa que la intervenció incideix favorablement en els infants i les famílies de forma similar. Així, abans de la intervenció, la puntuació mitjana obtinguda en el test kidmed era de 6,36 en els infants i de 6,42 en les famílies.

Al cap d'un any, els resultats van ser clarament millors: de 7,95 en els nens i de 8,02 en les famílies, que van assolir, per tant, una dieta mediterrània òptima. Aquestes dades posen en relleu la importància del treball amb les famílies per aconseguir un canvi d'hàbits, remarquen els responsables del programa.

Pel que fa a l'activitat física, al cap d'un any d'haver participat en el programa, els nens han augmentat l'activitat física una hora a la setmana, de mitjana. Pel que fa als pares, no hi ha un canvi significatiu en la reducció del sedentarisme al cap d'un any de finalitzar el programa, malgrat que sí que es va incrementar quan es va acabar la intervenció i al cap de tres mesos.

L'anàlisi també ha tingut en compte si hi ha hagut canvis en els nivells d'autoestima dels infants, després de la seva participació en el programa. El test ja revela que l'autoestima augmenta un cop acabada la intervenció, i que es manté al cap d'un any.