Els Mossos d'Esquadra han estrenat les pistoles elèctriques Taser a les comarques de Girona i, amb aquestes, l'ús de càmeres a l'uniforme. Es tracta d'unes noves eines policials que estaran implantades a tot Catalunya el setembre.

A Girona, però, s'ha començat amb la prova pilot a les comissaries de Girona, Blanes, Figueres i a l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), els coneguts popularment com antiavalots. En total a Catalunya hi haurà 120 unitats repartides. Hi haurà una càmera i una Taser per cada comissaria (90) i les portarà el cap de torn, que és el responsable de la Seguretat Ciutadana. Les ARRO també en tindran.

La prova pilot va començar el dia 18 de juny a l'Àrea Policial de Girona i la Taser i la càmera ja s'han utilitzat una vegada a Blanes, durant la setmana passada. Aquestes pistoles elèctriques sempre han d'anar acompanyades d'una càmera a l'uniforme de qui en fa ús, ja que s'ha d'enregistrar tota l'actuació policial. Els Mossos d'Esquadra anomenen les Taser com a Dispositiu Conductor d'Energia (DCE) i com va ressaltar l'inspector portaveu del cos, Albert Oliva, són una eina «a mig camí de la defensa i l'arma de foc».

Tres objectius

Aquesta nova eina arriba als Mossos després d'anys de tràmits i de debat sobre el seu ús. L'inspector Oliva destacava els seus beneficis i els tres objectius quan s'utilitzen les Taser: «reduir el temps d'immobilització de la persona», facilitar l'ús mínim de la força indispensable per part de l'agent i reduir el patiment de la persona que rep la descàrrega així com dels policies que intervenen en l'actuació.

Lligat a l'ús de la Taser, no només hi ha l'eina tecnològica de la càmera sinó també una de caire sanitari: el DEA (Desfibril·lador Extern Automàtic). I és que, quan el cap de torn abandoni la comissaria, no només agafarà la pistola elèctrica si la situació ho requereix sinó també es penjarà la càmera a l'uniforme i portarà un DEA al cotxe patrulla. Aquesta eina sanitària es portarà en cas que hi pugui haver alguna complicació en cas que s'apliqui la Taser amb algun presumpte delinqüent.

L'intendent Saumell, sotscap de la Divisió de Planificació de la Seguretat, va remarcar ahir que «l'ús d'aquests dispositius està regulat àmpliament i només es pot fer servir en situacions per evitar un mal greu, imminent i irreparable.

En situacions en què hi hagi un risc racionalment greu per a la vida o la integritat física de terceres persones o dels agents, o danys que puguin comportar un risc greu per a la seguretat ciutadana». Els Mossos tenen dues instruccions internes on s'aclareix quan se'n pot fer ús i quan no. A grans trets, es tracta d'utilitzar-les en situacions de perill i risc imminent per a les persones i vindrà ser una alternativa a la reducció física, si les mesures de mediació, diàleg i negociació no han donat cap resultat positiu, o en casos en què, per la situació d'extrema necessitat i gravetat, sigui aconsellable una actuació ràpida per a intentar evitar mals majors i irreparables, segons asseguren els Mossos d'Esquadra.

Per la seva banda, el director General de la Policia, Joan Martínez, va destacar que el cos de Mossos d'Esquadra «és pioner a incorporar el DCE amb totes les garanties parlamentàries a les unitats de Seguretat Ciutadana i no només en unitats especialitzades». I va assegurar que aquestes garanties s'incorporen després d'un treball de quatre anys que ha passat per diverses trobades amb sindicats, entitats que no hi estaven en contra, el Síndic de Greuges i la Comissió d'Interior.

El Parlament de Catalunya va autoritzar el juliol de 2016 que es dotés la policia catalana d'aquestes armes, anomenades popularment com Taser. Aquestes armes estaran implantades a tot el cos a partir de l'1 de setembre. Ahir els sindicats de Mossos es felicitaven que finalment estiguin disponibles al cos tot i que ha passat molt temps, tal com informava l'SME i el SAP-Fepol.