Els Mossos d'Esquadra han alertat el jutge de l'Audiència Nacional que investiga el 17-A sobre el «procés de radicalització» d'un jove de Ripoll que va ser company de feina del terrorista de les Rambles, Younes Abouyaaqoub, amb qui va coincidir en una empresa de filats de Gombrèn. Així es desprèn d'un informe que la policia catalana va remetre al titular del jutjat central d'instrucció número 4 de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, que va atendre la seva petició i va demanar a Institucions Penitenciàries que confirmi si el sospitós, Mohammad A., ha visitat Driss Oukabir i Homade Houli Chemlal a la presó.

La decisió del jutge consta en una resolució del 23 de maig, després que els Mossos l'advertissin que, en els últims mesos, Mohammad A., un veí de Ripoll de l'entorn dels investigats, havia fet una sèrie de «canvis significatius en la seva conducta i en diversos àmbits de la seva vida». En canvi, i a instàncies de la Fiscalia, el jutge ha rebutjat el requeriment de la policia catalana perquè també s'identifiquin totes les persones que han visitat els dos presos.

Canvis de conducta i d'amistats

«Es coneix que Mohammad A. s'hauria allunyat d'algunes persones del seu entorn més pròxim i s'haurien detectat certs canvis en la utilització de les xarxes socials», apunten els Mossos en el seu informe, on alerten el jutge que aquests aspectes «podrien ser indicadors del procés de radicalització que estaria experimentant».

Al mateix document, la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra puntualitza que, de moment, desconeix si aquest procés de radicalització «s'ha generat arran dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils i de la mort i/o detenció de persones conegudes» pel sospitós, un jove nascut al Marroc fa 21 anys i que viu a Ripoll, com la majoria dels integrants de la cèl·lula del 17-A. Els Mossos també ressalten que, actualment, Mohammad A. s'està relacionant amb algunes de les persones investigades i que també viuen a Ripoll.

Per a la policia catalana, és «especialment important» conèixer les activitats del sospitós i també la informació sobre la seva «possible visita» a Driss Oukabir -que va llogar la furgoneta de les Rambles- i Mohammad Houli Chemal -l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar- a la presó de Madrid on estan ingressats.

Coincidència laboral

En el seu informe, els Mossos detallen al jutge que el sospitós treballa en una empresa de Gombrèn, on havia coincidit laboralment amb Younes Abouyaaqoub.

Precisament, en un altre informe remès al jutge, la mateixa policia revela que diversos veïns van testificar que, entre octubre del 2016 i maig del 2017, Abouyaaqoub va ocupar un habitatge abandonat a Gombrèn.

El gerent de l'empresa de filats que els va contractar va declarar als Mossos que Mohammad A. era una de les persones més pròximes a Abouyaaqoub. D'altra banda, l'home també va explicar que va destinar un lloc dins l'empresa perquè Abouyaaqoub fes les pregàries. També segons el gerent, l'agost del 2017 i quan la plantilla estava de vacances, algú va entrar a la fàbrica sense emportar-se res; en la seva opinió, l'intrús coneixia el local perquè va entrar per la via més fàcil, a través de l'espai que Abouyaaqoub utilitzava per resar.

Pel que fa als dos detinguts, els Mossos d'Esquadra volen saber si Mohammad A. ha visitat a la presó Driss Oukabir, germà de Moussa, un dels terroristes abatuts a Cambrils i que va ser detingut el 17 d'agost a la tarda a Ripoll, en comprovar-se que el dia abans havia llogat la furgoneta amb la qual Younes Abouyaaqoub va perpetrar l'atemptat a la Rambla de Barcelona.

En la seva declaració davant la policia, Oukabir va dir que va llogar la furgoneta acompanyat del seu germà Moussa, Mohammad Hichamy -també abatut a Cambrils- i Younes Abouyaaqoub. A l'interior de la furgoneta es va localitzar el passaport espanyol d'Homahec Houli Chemlal, l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar on la cèl·lula emmagatzemava i fabricava explosius, i on van morir l'imam Abdelbaki es-Satty i Youssef Aalla.

Empremtes a la casa de Gombrèn

Houli Chemlal, per la seva banda, va ser detingut el 17 d'agost a l'Hospital de Tortosa i va ser interrogat cinc vegades. Els Mossos d'Esquadra van trobar les empremtes dactilars de Houli Chemlal a la casa ocupada de Gombrèn. Segons Chemlal, els membres de la cèl·lula li van dir que destruir monuments estava bé segons l'Islam, però que encara no estaven preparats perquè s'havien d'assecar els explosius i portar-los en furgonetes fins als objectius. Entre aquests, el detingut va situar la Sagrada Família de Barcelona i altres esglésies, que no va concretar.